Vi ville helt enkelt tacka för hur de hade visat upp det värmländska lantbruket så bra för media och de tillresta konferensdeltagarna från hela landet, men också andra delar av Norden.

Vi märkte att tårta är positivt, för tårta gör människor glada. Hmmm …, bra grej det där med tårta!

Vi har sedan under hela 2015 delat ut LRF Värmlands månadstårta till välförtjänta organisationer, verksamheter och företeelser. Alla har fått ett fånigt leende i hela ansiktet när vi dykt upp med tårta och diplom. Att bli uppmärksammad för att man gör något bra värmer. Förutom möjligheten att ge uppmärksamhet åt sådant vi tycker förtjänat det, har det också varit ett trevligt sätt att bjuda in sig till en pratstund. Ibland har det även skinit lite på LRF när de skrivit om tårtan i Arvika Nyheter, Kristinehamnsposten och Säffletidningen.

Jag är, efter dessa nu 12 plus 1 tårta vi delat ut, övertygad om att man kan göra nytta genom att bjuda på tårta. Tårta är avväpnande och snällt. Tårta kan förändra världen.

Vi har i tur och ordning uppmärksammat:

 • Jägarförbundet i Värmland
 • Fårfesten i Kil
 • Karlstad Energis nya fastbränslepanna
 • Medborgarhuset i Säffle
 • Kristinehamns kommuns kostenhet
 • NIFA
 • Torfolk Gård
 • Lennart Larsson i Brunskog
 • Lillerudsgymnasiet
 • Arvika stadsnät
 • Wermlands Mejeri AB
 • Kjell & Bolas på Terrassen

Det är en synnerligen spretig skara som ni ser, men alla har det gemensamma att de gjort eller gör bra saker för det gröna näringslivet i Värmland. De gör en grej av att använda varor från det Värmländska skogs- och jordbruket och den berättelsen stärker deras affär. De ser till så vi har förutsättningar för utbyggnad av infrastruktur och de säkrar vår personal. De visar stort hjärta för grannar i bekymmer, utvecklar våra affärer och får landsbygdens ekonomi att växa.

Egentligen finns det potential att dela ut tårtor årets alla dagar till alla de som gör bra saker inom och för det värmländska landsbygdsföretagandet. Det är alltid viktigt att rikta starkt ljus på sådant som är hinder och som behöver ändras och förbättras. Det finns sannerligen sådant och de flesta dagar är det just det vi arbetar med i LRF, vi är en sådan organisation. Vi ser till att det inte blir så illa som det annars kunde blivit. Framgångar under 2015 är ju bl a frågor kring vattendirektivet som gått från godnatt, till fortsatt behov av hårt arbete samt dubblat mjölkstöd med svensk medfinansiering, för att nämna två saker. Två exempel som väl betalar medlemsavgiften för olika medlemskategorier. I ena fallet som ökade intäkter och i det andra som ej påförda kostnader.

2016 kommer handla mycket om skogen och de möjligheter vi ser där med goda affärer som starkt kommer bidra till landsbygdens och landets ekonomi, samt de hot mot ägande- och brukanderätt som blir allt tydligare, något som starkt begränsar bondens möjlighet att producera den nyttan.

Skulle man bara ägna sig åt att, som Beda ifrån Bogen, flänga runt och fäktas med allt och alla ”för dâ â möe te å gâre nâr di driver rackertyg” då skulle orken tryta. Det måste vara lite roligt och då behövs tårta ibland. Därför kommer det nog, när man minst anar, bli tårta och positiv uppmärksamhet från LRF Värmland även i framtiden.

Patrik Ohlsson, ordförande LRF Värmland