Årets riksstämma startade med att LRFs riksförbundsordförande Helena Jonsson höll ett mycket bra inledande tal.

  • Hon vill att vi bönder, företagare i det gröna näringslivet, helt enkelt ser på oss själva som "Den nya miljörörelsen".
  • Vi bönder vet ju hur det ligger till. Att det är vår svenska hållbara produktion och absolut inte piskor som tar Sverige in i framtiden.

Ungefär som Moderaterna gjorde till valrörelsen 2006, då de blev de "Nya Moderaterna" och stal tolkningsföreträdet i traditionella arbetarklassfrågor. 

Hon berörde också ämnen om att svag politik, skapar starka myndigheter. Ojämn är konkurrenssituation, politik med mål och helhetsansvar och visioner om hur man bäst driver en utveckling. 

VD Anders Källström redovisade ekonomin och hur man planerar utveckling. Intrycket av redovisningen var mycket bra och man efterfrågade på stämman ett liknande redovisningsdokument som kan levereras före nästa års regionstämmor.

Svar på detta är att man redan planerat detta och att förtroendevalda framöver kommer att kunna delta i digitala redovisningsföreläsningar. 

Lite mer från riksstämman:

  • Årets lokalavdelning blev Söderhamns LRF-avdelning. 
  • Nytt för i år var att vi hade möjlighet att votera digitalt. 
  • Föreläsare Stefan Hyttfors, mycket intressant talare. Talade om troliga framtidsscenarier som var både häftiga och skrämmande.
  • Patrik Ohlsson blev invald i LRFs riksförbunds valberedning.
  • I LRFs riksförbundsstyrelse invaldes Jan Ehrensvärd till ny ledamot. Äger och driver Tosterups Gård på Österlen i Skåne. Jan tog över gården 2009, han odlar bland annat spannmål, oljeväxter och sockerbetor. Dessförinnan har han arbetat inom näringslivet inom flera branscher och internationellt. 
  • Motionsrundan var spännande med många voteringar med hjälp av den nya digitala tekniken. Vår regionordförande Patrik Ohlsson gjorde ett gott arbete med Värmlands motioner. Bland annat med att förstärka LRFs resurser inom vilt och jakt. 

För den som är intresserad finns mer information på LRF.se.

I övrigt god stämning, kanonväder, god mat och trevlig stämning.

Kikki Ahlstedt Karlsson och Catarina Nilsson
Styrelseledamöter LRF Värmland och fullmäktige på riksförbundsstämman