Intressant är att se att verkligen på flera sätt levererar innan vår strategi. Vi har resonerat mycket kring att skapa värde snarare än att producera, om att sälja snarare än att leverera och att ta betalt i motsats till att få betalt. Företagande ska vara lönsamt och roligt och inte drivas som plikt eller av förväntan om att man ska göra si eller så för att det är så det brukar gå till.

Vi ser hur den hittills rådande marknadslogiken på mjölk med stort beroende av världsmarknaden för flera av våra Värmländska gårdar byts mot en lokal marknadslogik där konsumenten värderar våra varor högre här än de gör i omvärlden. Mejerier startar på många håll i landet just nu, inte bara i Nysäter och Glava. Kils Slakteri och Grön Ko växer. Värmland och Molkomstrakten håller på att bli ett bovete centra. Nya sätt att sälja ägg och grönsaker får vi exempel på från Grums och Västra Ämtervik. Inte självklart rätt väg för alla, men för allt fler. Detta några få exempel med några gemensamma nämnare. Hårt arbete. Nytt sätt att tänka kring traditionella varor. Nytt sätt att sälja och marknadsföra. Målmedvetet och med en vision.

Så blir man också Sveriges och LRFs kandidat till den Europeiska bondeorganisationen Copas pris för kvinnliga innovatörer. Passion och pannben, och en väldigt bra idé. Läs om det i Land Lantbruk idag.

På en resa till Gotland med Värmlandsmat för femton år sedan blev Anna Wilén uppmärksammad på att det fanns en plats kvar på den uppdragsutbildning i marknadsekonomi som LRF beställt av dåvarande högskolan i Karlstad. Bara för att storyn blir bättre då så bestämde jag och Anna att vi ska säga att det var jag som fick med henne på kursen.

Det var verkligen en bra grej den där kursen. Vi ser det ofta att det är bra att blanda upp våra tankar här i skrået lantbruk med andra näringar och akademins hjärnor. Senaste året har det varit tydligt i samarbetet med Innovation Park i Karlstad kring den regionala livsmedelsstrategin.

Vi gick den där kursen tillsammans jag och Anna. Jag gjorde ett arbete kring en logistikfunktion/grossistverksamhet för den regionala småskaliga maten. Nu, många år senare prövar HS idén i Skafferi Värmland. Fler initiativ med olika upplägg planeras. Anna höll på med sina småpotatisar. Att skapa en högprofilerad vara av något som sorterades som skräp. Hennes affärsplan för Gourmétpotatis tog form. En tid efter kursen kom så inbjudan till festen i potatislagret på Ängebäck när affärsidén presenterades.

Hårt arbete, en bra idé och stort tålamod, bra rådgivare och ett öra för dem samt en arbetsvillig organisation gjorde sedan Annas små potatisar till pionjärer i att förflytta knölen från tråkig, fast eller mjölig, till ett idag stort sortiment av korta och långa, blåa och röda och fina potatisar, alla med sina unika egenskaper för olika matlagning och rätter.

Med stolthet och glädje kunde jag besöka Anna för ett par veckor sedan å LRFs vägnar. Just Ängebäcks Gourmétpotatis finns inte kvar men passionen och pannbenet och de goda idéerna hos Anna gör det. Snart kommer vi garanterat få se nåt nytt i samma anda från ett stort föredöme för matföretagandet.

(Till storyn hör också att jag sannolikt varit en av Ängebäcks största potatiskunder dessa femton år. Det som inte blev Gourmétpotatis eller på annat sätt hamnade i butik har jag hämtat som mat till mina tjurar. Många ton har det blivit, och många kaffekoppar i den till personalrum omgjorda gamla lagårn.)

Patrik Ohlsson
Ordförande LRF Värmland, 055414900@telia.com