Konstigt då att den behöver framställas med överutnyttjande av begränsade jord- och vattenresurser, och så vansinnigt mycket mer växtskyddsmedel och antibiotika än vi gör när vi producerar mat här i Norden.

Besökte Cypern. Har gjort det några gånger. I princip allt som odlas behöver bevattnas. Solen skiner 300 dagar per år och nu i augusti var det 35 grader i skuggan.

Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder sägs det ju, men hur fan klär man sig för 35 grader och + 100 % luftfuktighet? När vi körde ACn så det gick att vara i bilen blev det kondens på utsidan av rutan så man var tvungen köra torkarna. Det är ju helt crazy.

I det klimatet bor getter o får som producerar mjölk till halloumin du grillar i sommar tätt under plåttak i dammet. Luzernhö kommer på lastbil från delar av ön med lite bättre vattentillgång.

Under andra plåtskjul står gamla traktorer utan hytt inkörda med växtskyddssprutan påkopplad och ständigt i beredskap på varje liten gård man passerar. Bevattningar går över vattenmeloner och grönsaker när kommunen inte stängt av tillförseln för tillgången är för svag. Sprinklers i solen och blåsten mitt på eftermiddan.

Men visst, det är nyskördat, närodlat och gott, och ser väldigt fräscht ut, och är skapligt billigt. Vad mer kan man önska på sin semester?

Nånting gnager. Användningen av antibiotika per producerat kilo är trettio gånger högre i flera av länderna kring Medelhavet än i Sverige. Det finns mer rester av växtskyddsmedel i importerad ekologisk frukt är i konventionellt odlad svensk. Antingen är det fel på bilden av den påstått hälsosamma Medelhavskosten, eller så är det den allmänna svenska problemformuleringen kring jordbruk som är skev. Eller kanske båda.

Patrik Ohlsson
Ordförande LRF Värmland, 055414900@telia.com