Då måste man kalla en spade för en spade, även om det bara är för sig själv så kan det var till nytta att säga orden ”det går bra nu”. Det är ett stort steg att bara säga det till sig själv, tro mig jag har provat, sedan måste man vara lika ärlig och modig och säga till sig själv när det går dåligt, vilket vi historiskt sett har svartbälte i.

Jag menar inte att vi ska gå runt och säga ”det går bra nu” och hoppas på att ”någon” fixar till saker och ting, utan fokusera på det som vi kan påverka, ta ansvar för de saker vi kan påverka, producera saker som marknaden vill ha. Om marknaden inte vill ha foderhavre ska jag inte producera foderhavre, där har jag ett ansvar att göra mig attraktiv som kund, inte som leverantör, utan kund! Vi måste börja ta betalt och inte få betalt.

Börja kalla en spade för en spade, vara tydliga när företag och myndigheter i vår omgivning gör tokiga saker, och våga vara lika tydliga när de gör bra saker, hellre göra saker nästan rätt än exakt fel, våga kalla en spade för en spade.

Johan Rydberg
Ledamot i LRF Värmlands regionstyrelse, johanrydberg@icloud.com