Karin Granström på Hushållningssällskapet jobbar i projektet på timbasis och har den senaste tiden jobbat mycket med Fårfesten i Kil och Lammriksdagen, som i år kommer till Värmland (se nedan).

Det är positiva vibbar i lammnäringen! Karin skrev en artikel i Utsikts senaste nummer och det har ringt till henne varenda dag sen dess. Flera nystartare och några som vill utöka. Idag var det artiklar i både Land och ATL om att konsumtionen ökar betydligt - tyvärr ökar importen i rasande takt.

I Värmland har vi några gårdar som ökar sitt djurantal, kanske från 15 till 50 tackor eller i vissa fall från 50 till 100. Att ha 300+ tackor är mycket svårt här med tanke på rovdjurstrycket. Det kräver stora arealer bete med allt vad det innebär.

Länsstyrelsen kommer i nästa nummer av Utsikt att skriva mer om hur det fungerat med stöd till rovdjursavvisande stängsel, något som många funderar på. Det kommer också att anordnas en stängslingskurs under sommaren i länet. Man funderar kring alternativa metoder att hålla undan gräs och sly under stängslet, som t ex flamning. Röjning under rovdjursstängsel är mycket krävande och något som gör att många drar sig för att sätta upp det. Under 2016 har man gjort en utvärdering på tidigare uppsatta stängsel, denna visar att folk generellt sett är mycket nöjda med dem.

Lammriksdagen kommer i år att vara på Spa i Sunne den 20-21 maj. Om man vill åka på riksdagen och övernatta är det också hög tid att bestämma sig för det finns bara ett fåtal rum kvar.

Kontaktperson för Fårprojektet för LRFs del ärundertecknad Jenny Nilsson.

Jenny Nilsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, jenny.nilsson@lrf.se