För egen del tycker jag sensommar och tidig höst är bland det bästa. Stå ute i hallonodlingen som hygget vi tog upp för nåt år sedan nu tjänar som och moläta de sötsyrliga bären direkt från busken. Kolla andragallringar och plocka kantareller. Färgskiftningarna. Från 40 nyanser av grönt under vår och försommar som nu har kompletterats med lika många nyanser av gult o beige när grödorna mognar och träden börjar gulna. Tranor som tutar morgon och kväll. Kattugglor som skränar i mörkret innan gryningen.

Det har varit en osedvanligt regnfattig sommar. Det syns tydligt på de svaga vallskördarna i stora delar av landet. Det har samtidigt varit ganska svalt och det är nog det som är förklaringen till att lövträd och spannmål trots allt inte börjat gulna förrän nu.

Här har det kommit närmare 80 mm efter andraskörden i mitten på juli så jag tror på en god tredjeskörd. Kalksalpeter är bra skit det. Klockan 16 kom den. 18.00 var de sista balarna borta och 21.00 var den sista säcken utkörd på 60 ha. Nästa morgon regnade det. Det var inte bara skicklighet …

Nu ser vi fram emot att spannmålen fått goda förutsättningar att mata och gräset att växa en stund till och sen fina förutsättningar för sådd och skörd. Härlig tid att se fram emot.

I LRF gasar vi också igång säsongen nu. Regionstyrelsen ska träffas den 30e augusti. I kommungrupper och lokalavdelningar planeras för kurser i hjärt-lungräddning och fältvandringar och för att prata upphandling och vattenskyddsområden med kommunerna. Vi gläds åt de skapliga priserna på kött och mjölk och åt de goda förutsättningarna för att avverka i skogen.

Ut och skörda nu med er! Gräs, grödor och granar. Svampar, bär och vilt. Snart är det vinter. Då ska silos och frysar vara fulla. Nu kör vi!

Patrik Ohlsson
Ordförande LRF Värmland, 055414900@telia.com