På måndag eftermiddag den 16 januari bjöd LRFs kommungrupp i Arvika in till ett studiebesök på Hillringsbergs Lantbruk och Arvikabygdens Mejeri.

Ett 20-tal möter upp, däribland en reporter från P4 Värmland. Robert Aronius berättar om lantbruket samtidigt som vi besöker deras ladugård. Fortsätter sedan till Arvikabygdens Mejeri där Robert fortsätter att berätta om det intressanta arbetet det innebär att starta upp ett mejeri och driva detsamma.

På kvällen bjöd kommungruppen in till ett diskussionsmöte i ämnet ”Lokal livsmedelsproduktion och lokal livsmedelsupphandling” i Hörsalen på Arvika Bibliotek.

Kommungruppens ordförande Torbjörn Olsson hälsar välkommen och lämnar över till Bengt Nilsson, landsbygdsrådgivare, som är kvällens moderator.

Bengt går igenom kvällens program och drar en kortfattad genomgång av produktionsläget i kommunen.

Hillringsbergs Lantbruk och Arvikabygdens Mejeri presenteras av Robert Aronius. Nordells Bageri & Konditori presenteras av Mikael Sundström.

Patrik Olsson, regionsordförande LRF Värmland, berättar hur föreningen jobbar i frågan och drar en kort historisk reflektion om lantbruket i länet.

Magnus Oscarsson, riksdagsledamot (KD), berättar om sitt arbete med lokal livsmedelsupphandling, han kunde mycket nöjt berätta att Sveriges nationella livsmedelsstrategi äntligen är klar. Han berättar också om sitt arbete för mjölkproduktionens överlevnad i Sverige mm.

Därefter tar vi 20 minuters fikapaus som Nordells Bageri & Konditori ställt i ordning åt oss.

Nu startar vi med en frågestund, Magnus Oscarsson börjar, sedan Robert Aronius, Mikael Sundström och Patrik Ohlsson.

Det var ett knappa 50-tal deltagare; såsom lantbrukare, politiker, kommunalt anställda inom olika befattningar, kommunalråd och oppositionsråd samt konsumenter som deltog i mötet och debatten.

Det känns som att alla på mötet har en samsyn i ämnet och det känns bra, det är med god tillförsikt vi i kommungruppen kommer att jobba vidare.

Detta är en kort sammanfattning av dagens aktiviteter, ett stort TACK till er som deltog.

Torbjörn Olsson
/LRFs kommungrupp i Arvika

Reportage i P4 Värmland "Upphandlingsavtal viktiga för de lokala matproducenterna" >>