Ca 60 personer politiker, tjänstemän, skolpersonal, lantbrukare och livsmedelsproducenter slöt upp på Älvstrandens Bildningscenter med LRF Älvdalen och Olle Göransson i spetsen som initiativtagare för att börja diskutera hur vi kan använda våra lokala livsmedelsproducenter mer än vad vi gör idag.

Med ökad befolkning i världen och i Sverige innebär det fler munnar att mätta och vi behöver öka beredskapen och säkerställa livsmedelsförsörjningen i vårt land. Landsbygden är en stor resurs för en ökad livsmedelsproduktion som bidrar till tillväxt och sysselsättning i hela landet och bidrar till ett hållbart samhälle och med detta inledde landshövding Kenneth Johansson dagen.

Marie Louise Karlsson från Hagfors kommun beskrev Hagforsstrategin som framgångsrikt tagit fasta på att tillvarata landsbygdens resurser. Idag är 75 % av maten lagad från grunden, 19,2 % ekologiskt och 13 % av råvarorna är närproducerade (90 % av köttet är svenskt) och ambitionerna är att öka andelen närproducerat men där upphandlingsreglerna är ett hinder. Idag är det fyra värmländska leverantörer; Hemgården i Råda, Nordells i Arvika, Skafferi Värmland och Lindgrens i Säffle.

Jens Vikingson från Tingsryd kommun var tydlig med att det är viktigt att så ett frö i tidig ålder hos våra barn om vikten av god mathållning. I Sverige serveras ca 3,33 % av alla måltider offentligt, varav 2 % i skolorna men det viktigaste att komma ihåg att alla dom är till 100 % morgondagens konsument. Därför jobbar dom med odlingslådor vid dagis och förskolor, elever i köket, besök på lantbruk mm. Genom ett överraskningssystem har matssvinnet minskat.

Självklart serverades under dagen en god lunch med närproducerade produkter och goda bullar till fikat från bygden.

En intressant och inspirerande dag i Hagfors.

Monica Thörner
Styrelseledamot LRF Värmland, monica.thorner@gmail.com