Den digitala portalen startade hon för några år sedan. Idag finns ett femtontal gårdar och företagare i en gemensam gårdsbutik på nätet. Gårdsbutiken säljer direkt till konsumenter, men också till restauranger. Butiken gör det möjligt för gårdarna att på ett enkelt sätt nå ut till kunder. Fokus är framförallt på mat, men gårdarnas ambitionen är också att sälja turistupplevelser, boende och hantverk. I den digitala gårdsbutiken kan besökarna alltså köpa allt från köttlådor och grönsaker till lammskinnstofflor.

Kikki Ahlstedt Karlsson är 54 år och äger tillsammans med sin man Ruds Gård och Jonstorp gård i Värmland. På gårdarna driver de också lammproduktion, skogsverksamhet, träförädling och uthyrning.

- Att få bli Sveriges nominering till det europeiska innovationspriset är otroligt ärofyllt! säger Kikki Ahlstedt Karlsson

Det är inte första gången som nomineringen till priset går till Värmland, för två år sedan fick Anna Wilén nomineringen. Patrik Olsson regionordförande i Värmland tror inte att det är en slump.
-  Vi har många kvinnor som är starka och innovativa och som vågar prova.

Kikkis förebild är Selma Lagerlöf, hon hade många idéer som hon förverkligade och Kikki tror att innovationskraften kommer från att se möjligheterna där man står och göra något med alla idéer.
- Jag är otroligt glad och tacksam för nomineringen, avslutar Kikki Ahlstedt Karlsson.

LRF arbetar med att lyfta kvinnor som entreprenörer och företagare inom det gröna näringslivet på flera sätt, bland annat genom Jämställdhetsakademin.

Den europeiska bondeorganisationen Copa vill också sätta ljuset på den viktiga roll som kvinnor har inom i det gröna näringslivet och visa på att det ofta är kvinnor som är innovatörer i branschen. Därför har Copa utlyst en innovationstävling för kvinnor inom de gröna näringarna.

En svensk jury har utsett Kikki Ahlstedt Karlsson till att bli Sveriges och LRFs nominering till innovationspriset. LRF ska nu skicka in sin nominering till den europeiska bondeorganisationen Copa. Det europeiska priset kommer att delas ut av Copa under hösten 2018 i en internationell ceremoni.

Ett längre reportage om Kikki kommer på de regionala sidorna i Land Lantbruk längre fram i vår.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, calra.hyltback@lrf.se