Det handlar om att skapa förutsättningar för människor att själva ta sig ur den värsta fattigdomen och skapa bättre liv för sina familjer. Vi är i Nghia Lo i en av Vietnams fattigaste provinser, Yen Bai.

Vi får vara med på månadsmöte med en grupp om 27 kvinnor i deras, tillsammans med We Effect startade, spara-/låna grupp, och förstå hur de genom den utgör varandras sociala och ekonomiska ryggrad och hur ett lån till en buffel från dina vänner och grannar kan vara första steget till en bättre framtid.

När vi sen i fält möter dem och får veta hur annan rådgivning de fått har gett dem tre skördar per år istället för två och med värdefullare grödor då blir det konkret hur små insatser och hur våra små bidrag från oss LRF-medlemmar faktiskt har betydelse för våra kollegor på andra sidan jorden.

Vi träffar en veteran från kriget som efter tre år i djungeln och på slagfälten skadades i Laos av en granat 21år gammal. Han har ca 600 kronor per månad i pension för sina skador. Han är också med i odlingskooperativet. Han och frun odlar ris och fisk och litchi. De bor i ett av de många skraltiga stolphusen som är så typiska för trakten och minoritetsfolkslaget Thai, ett av sjutton här i trakten av Nghia Lo.

– Det är mycket bättre nu för tiden, säger han. Förr hade vi bara kassava och sötpotatis, och oftast för lite av det också.

Vi är en liten delegation från LRF som besöker några av de människor som runt om i världen, med små medel och hjälp till självhjälp, ges en bättre framtid. Schysst avsättning för produkterna, kapital, kunskap, implementering av ny teknik och metoder tillsammans med ett jämställdhetsfokus där kvinnors företagande och ekonomiska rådighet är ett mål i sig, men också ett medel för att lyfta hela familjer. Krasst är det så att männen ofta använder pengarna på sig själva, läs alkohol, och kvinnorna på familjen och barnens framtid.

Ha Thi Lieu, är ordförande för Bac Can Womens Union och representerar 150 000 kvinnor i provinsen.

– Jag har arbetat för kvinnors rättigheter i 21 år. Jag engagerade mig för att jag såg att kvinnor där jag växte upp inte fick gå ut, träffa andra kvinnor eller ha egna aktiviteter. Det finns också en mer personlig förklaring.

– Min bror fick all mark när mina föräldrar dog. Jag tänker ge min dotter och min son lika mycket. Och det borde gälla alla. Hon arbetar i uppförsbacke, bokstavligt talat. Många byar ligger högt uppe i bergen, isolerade från omvärlden. Få får möjlighet att utbilda sig. I synnerhet byarnas döttrar.

– Ofta är det bara sonen som får gå i skolan. Det finns en uppfattning om att kvinnor inte kan bli ledare eller arbeta, säger Lieu och fortsätter.

– Lagen säger att kvinnor kan ärva mark, men många tror fortfarande att när kvinnan gifter sig har hon inte längre den möjligheten. Ha Thi Lieu tror att en lösning på problemen handlar om att skapa inkomstmöjligheter för kvinnor.

– När kvinnorna får en egen inkomst blir de inte lika beroende av sina män. Då vågar de höja sina röster. Risken för våld i hemmet minskar också. Det är nästan alltid pengar man bråkar om.

The-odlarna i Cho Don bland bergen i Bac Can-provinsen som nu själva förädlar sin produkt och packar den hoppas att det nystartade projektet stött av We Effect ska hjälpa dem att växa med fler medlemmar och bli en starkare leverantör och därmed tjäna mer pengar till sina familjer.

Vi ser inte svält här, men många undernärda barn. Att familjens pengar används till bra mat till barnen snarare än till alkohol till pappa är viktigt på riktigt. Att stärka kvinnors ekonomi och ställning ger många vinster för utvecklingen. LRF och den övriga producent- och konsumentkooperationen står bakom och bidrar till finansieringen av We Effects arbete med detta sedan 60 år.

We Effect är en gemensam organisation för ett 60-tal svenska företag och organisationer, förutom LRF även t ex Lantmännen, OK Q8, Coop, Swedbank och Folksam.

Våra pengar skapar god utveckling, jag har sett det själv.

Patrik Ohlsson
Ordförande LRF Värmland och ambassadör för We Effect, 055414900@telia.com