Det kom ett kort SMS precis nu säger avdelningsordförande en bit in i Säffle Norras årsmöte. "Nu är sista kon inne igen." Jublet bland de 80 deltagare var starkt. Det behövde inte förklaras vem SMSet kom ifrån efter händelsen några dagar tidigare. Kraften, uppslutningen och sammanhållningen i en bygd kan inte manifesteras tydligare än det sätt det gjordes på av grannar och kollegor under tragedin med ladugårdsbranden och dagarna efter och under denna kväll, i en med LRF-medlemmar fylld gårdsverkstad.

Många är vi som på olika sätt deltagit i akuta insatser för att rädda liv och egendom under det gångna året. Vi har bekämpat skogsbränder, tillsammans med kollegor levererat miljontals kubikmeter vatten. Förmedlat foder och bete och pratat hål i huvudet på reportrar, oss själva och allmänheten.

Nu ett halvår senare känns allt det där avlägset. Högst påtagligt är dock hur glest det är i lagårn här hemma, med färre djur än det varit på fyrtio år pga fodersituationen. Det är nu det börjar bli allvar på gårdarna. Det vi i somras sa skulle hända kryper nu på oss. Jag kommer lida av låg omsättning och dålig lönsamhet i flera år. Andra får det besvärligt på riktigt. Det är länge kvar till skörd och betessläpp. Beslut om ytterligare krisstöd är bra, men otillräckligt. Vi behöver politik som ger oss långsiktigt robusta företag. Det fortsätter vi jobba för samtidigt som vi tar hand om varandra. Det är LRF.

Patrik Olsson
Ordförande LRF Värmland, 055414900@telia.com