Helena driver idag Källsbäck Gård tillsammans med sin man Lennart Gilén där de i dagsläget har 100 gotlandstackor och 18 dexterkor och 2 avelstjurar samt linderödssvin.

- Jag bestämde mig för att jag skulle ha bra livdjur och började läsa på, det kostar lika mycket att föda upp ett bra djur som ett sämre. Jag kontaktade sedan de besättningar som hade de livdjuren jag önskade och på den vägen är det, säger Helena.

Gården har en röd tråd liksom att cancerdiagnosen är det, för familjen Gilén. De har fått anpassa verksamheten en hel del efter Helenas mående.

- När jag fick min diagnos var det viktigt för mig att ha något att fokusera på och det gjorde jag med djuren, jag planerade också för en vidareutveckling av företaget och omställning av gården. För mig är det viktigt att vi kan förädla och ta vara på hela djuret och jag brukar säga att vi står på fem ben; kött, skinn/ull, mjölk, naturbete och livskvalitet.

För att kunna ta tillvara på hela djuret sökte familjen investeringsstöd för att bygga ett Café och gårdsbutik, men handläggningen drog ut på tiden. Dagen innan familjen fick besked om att de fått investeringsstöd fick Helena ett nytt cancerbesked.

- Vi fick planera om, och pausa företaget, tidsplanen och budgeten har inte blivit som planerat på grund av behandlingarna och återhämtningen. Det är en lång process att ställa om en gård då även de bokade livdjuren inte var födda, när man som oss håller på att bygga upp en verksamhet, men det ena har lett till det andra. Vi fick se oss om efter en annan lösning för att kunna sälja våra produkter.

Lösningen blev att sälja genom Reko-ringar, marknader och event, även startat upp en pop-up saluhall i Säffle, för att testa om det fanns ett intresse för att köpa lokala och närproducerade produkter under samma tak, det fanns det och nu är saluhallen igång. Drömmen om ett eget Café har hon inte gett upp och familjen planerar att öppna ett så snart möjligheten finns.

- Det är jätteroligt att vi har kunnat starta upp en Saluhall i Säffle med en ekonomisk förening. Vi är åtta producenter som delar på kostnaderna och arbetet att driva Saluhallen. Inkomsterna går direkt till producenten utan mellanhänder och mervärdet gör att man kan utveckla sina företag med nya produkter, intresset är stort för det lokal och närproducerade. Vi samarbetar ju också med flera andra företag. Kils slakteri, styckar och röker vårt kött, har även ett samarbete med Rikard Brax, Reelfood som använder sig av våra produkter i sitt företag som matinspiratör.

Helena blev också årets Säfflebo i december 2018 något som hon är mycket stolt och glad över.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se