Vi har våra styrelsemöten med regionen i en lokal som ligger i ett hus som innehåller startupföretag, idéverkstad och forskning. Ett stenkast bort ligger Karlstads Universitet. Mycket kraft, engagemang och kunskap. Vid lunchen kom vi in på vad som är normalt.

Företagande ser många gånger ut på samma sätt. Vinst, budget, balansräkning och oändligt med arbete. Så där och då var vi rätt normala som företagare.

Är det normalt med 24/7 under hela sommaren, det skall regna i morgon så vi pressar klart och nu ikväll går det äntligen att tröska så vi ställer in allt annat.

Normalt för oss, onormalt för övriga lunchgäster. Arbetstiden kan säkert vara tung även för andra företagare. Det som vi behöver lyfta är nog att det skall vara normalt att köra skördetröska, mjölka kor och seminera kalkoner. Producera mat, är normalt!

Det är normalt att ha kollegor, så under dom hektiska perioderna är vi några stycken som ringer till varandra och hör efter ifall man har börjat så, ifall det är höga vattenhalter eller vilken skördetröska man skall köra. När det går riktigt dåligt så kan man få lite ny energi när problemet dryftats till jourhavande (den som svarade först) vän, kollega eller granne. Det är nog normalt, åtminstone bra för bondesjälen?

Det kan vara hur besvärligt som helst, men det är få saker som slår en tröska på fullt varv som tankar ur och vänder runt och tar nytt slag i solnedgången!

Det är nog rätt normalt att vara jag!

Lars Johan Lander
Styrelseledamot LRF Värmland, landerslantbruk@gmail.com