Jag växte upp under 70-talet med större terroraktivitet i Europa än nu, fler krig, hormoslyr, oljekriser och kalla kriget med kärnvapenrustning vid Sveriges gränser, två TV-kanaler, sockiplast, klasskamp och proggmusik. Inte hade vi ångest för det. Vi hade förvisso varken särkost, lättmargarin eller Lycra.

 

De varma händerna i verksamheterna var fler än administratörernas. Folk var fysiskt trötta när de kom från jobbet men mentalt pigga nog att engagera sig i studiecirklar och föreningar. Hälften av sjukskrivningarna var inte psykiskt relaterade. Utöver vår tids mentala överlast i form av Trump, klimatet, migrationen har vi nu också deadlines, systemuppdateringar, mallar, manualer o certifieringar och grannarnas perfekta hem och platta mage att överträffa på Instagram.

 

Skam, ångest och indignation är så 10-talet. Trååkiigt!! Orka liksom!! Nu kör vi det glada 20-talet istället med stolthet, åtgärder och inspiration. Nu byter vi kontrollerande, pekfingrar, fördömanden, och ängslan att göra fel mot tillit, ansvar, uppmuntran, glädje, kreativitet, mod och en liten gnutta svalkande likgiltighet. Nu bryter vi hubbotväldet. Är ni med?

  

Good enough Jul på er!

 

Kan man få lite mer revbensspjäll förresten … 

 

Patrik Olsson
Ordförande LRF Värmland, 055414900@telia.com