Först på ordförandekonferensen på Almars Gård norr om Karlstad.

Besök hos Johan i Väse

Dagen därpå var det gårdsbesök hos Johan Rydberg i Väse som är i slutfasen av sin stora investering i nytt slaktsvinsstall. Det gör att han tar hand om hela kedjan från smågris till slaktfärdig.

“En investering för att förädla spannmålen här hemma på gården”, motiverar han. 

Anna Karin lyssnade och tog intryck. Halländskan - som bland annat varit IT-minister - kom närmast från uppdraget som VD för Almega och med rötterna på en gård i gränslandet mellan Halland och Småland så känner hon att landsbygdens frågor är viktigare än någonsin.

“Det allra mest intressanta på mina resor runt om i landet är att få hälsa på medlemmarna och få höra hur de vill utveckla sitt företagande.” sade hon. 

Träff med kommungruppen i Karlstad

Efter besöket bar det av en bit västerut, till Elsa Lund Magnussen som driver fårproduktion och slakteri. Dit hade kommungruppen bjudit in till lunchmöte. Ett 20-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan och vågat sig ut på de hala grusvägarna till Lindås. Kommungruppens ordförande, Henrik Nisser, tillika nyutnämnd Årets nötköttsproducent i Sverige hälsade välkommen och det blev en stunds samtal om lönsamhet, mat och klimat. 

“I stort sett alla branscher jobbar nu för fossilfrihet och i stort sett alla de alternativ som finns kommer från jorden och skogen på något sätt. Det här är en stor möjlighet för oss” säger Anna-Karin. 

Erik Evestam
Äganderättsexpert LRF, erik.evestam@lrf.se