Under just denna tid har jag och många av er tid att tänka, just för att vi är placerade i en hytt på någon typ av maskin. Slående är att detta var ju inte första gången, utan ja låt säga tjugonde gången. Vad är det som gör att vår regering inte kan se att en investerad krona ger flera tillbaka? Vad gör att man hela tiden urholkar vår förmåga mot omvärlden att kunna vara konkurrenskraftiga?

När jag kom in en av kvällarna tittade jag på nyheterna, vad tror ni var som bakgrund till nyhetsuppläsaren. En gul och ogräsfri åker. Finns den bara där eller? Nej någon har sått och bekämpat ogräs mekaniskt eller med ogräspreparat och kommer att skörda den med vinst. Tillverkat en av dom bästa produkterna i världen av just denna vara! Enkelt översatt gäller detta även mjölk, kött osv. Vad gör då att inte våra företrädare ser oss som nettoinbetalare till företaget Sverige på samma sätt som Finland och Danmark. Är det något gammalt groll eller har vi inte varit nog envetna i att framställa vår bransch som viktiga och attraktiv. 

Varje dag fast det är motvind och snöglöp så tycker jag att vi som bransch framhåller våra bästa sidor. Så ärade kollegor på med sydvästen och ut på sociala medier, för än är vi inte slagna. Och till herr Löfven och kompani ”skärp er” som en ung dam i min bekantskapskrets brukar säga.

Lars Johan Lander
Styrelseledamot LRF Värmland, landerslantbruk@gmail.com