Vallarna har dock fått lite gödning under veckan så det blir fart på tillväxten när värmen kommer. Men förväntningarna inför odlingssäsongen är ändå stora. För första gången ska vi odla ärtor till Toppfrys i Brålanda, spännande att få bidra till att Sveriges befolkning ska få njuta av små gröna smakrika ärtor som då delvis kommer att komma från Värmlandsnäs. Dessa borde också ta över som ingrediens till fredagsmysets guacamole så skulle vi direkt bli ännu lite mer klimatsmarta.

Inget ont som inte har något gott med sig är ju ett gammalt ordspråk och det goda som kommit ur den pågående pandemin för oss bönder är ett viktigt ställningstagande att livsmedelsproduktion är en samhällsviktig verksamhet och att detta ska medföra att öka självförsörjningen i Sverige. Konsumenten är också på banan och vill veta mer enligt Svenskt Sigill om vilken mat som bidrar till biologisk mångfald. Detta är glädjande för oss då kanske också kossan kan få en bättre position ifrån att kallas miljöbov till miljönyttig.

Det är inte så dåligt att leverera ca 10 500 kg mat per ko och år i form av mjölk, grädde, smör och ost och i slutet även 280 kg kött. Dessutom har våra betande djur ytterligare en stor fördel att de ger insekter, fåglar, blommor och vilt goda förutsättningar för att överleva och fortplanta sig. Minskningen av den biologiska mångfalden är en av vår tids stora ödesfrågor så värna om de som hjälper och inte stjälper.

Monica Andersson Thörner
Ledamot i LRF Värmlands regionstyrelse, monica.thorner@lrf.se