- Jag var med på ett digitalt möte som regionen ordnar för kommungrupperna varje månad. Denna gången handlade det om djurrättsaktivister, hur de jobbar och vad vi kan göra för att skydda oss samt hur vi skall agera om de kommer till gården eller gör till exempel olaga intrång, säger Birger.

I samband med det funderade Birger på om hans anställda på gården kunde ta del av utbildningen. Vidare berättar Birger att han kontaktade Lotta Bäckberg som höll i utbildningen, om det gick att göra liknande för de anställda på gården.

Det fungerade alldeles utmärkt att ha utbildningen digitalt med personalen. Det kom bland annat upp funderingar kring gårdens Facebook-sida, där de fått påhopp och vad man kan tänka på.

- Vi pratade om att det är viktigt att blockera djurrättsaktivisterna så de inte kommer åt sidan samt att man skall tänka på vilka bilder som läggs ut. Tänk på att bilderna kan användas i felaktigt syfte och det därför kan vara klokt att märka bilderna, berättar Lotta.

Gården Västanås är en KRAV-godkänd mjölkgård med 500 djur, varav 200 mjölkkor. De är nio anställda samt två pensionärer som utgör arbetsstyrkan.

Lotta Bäckberg
Företagarcoach LRF Västra Sverige, lotta.backberg@lrf.se