På de skördemarknader som är nu har jag nog aldrig förr sätt så mycket folk! Alla ville handla, grönsaker, ost, kött, honung, lammskinn, växter eller hantverk. Förra året satte corona stopp för marknader så det märktes tydligt att det nu verkligen finns ett uppdämt behov. Eller, min försiktiga  förhoppning, kan det vara så att fler konsumenter har fått upp ögonen för det svenskproducerade och det lokala?

Under corona har verkligen den svenska försäljningen ökat, reko-ringar har blomstrat liksom gårdsbutiker. När konsumenten handlar i butik är man mycket mer noga än tidigare och kollar efter det lilla blågula märket som deklarerar att varan kommer från Sverige. Enligt Sveriges nötköttsproducenter är ICAs försäljning av svenskt nötkött just nu hela 95%! Om det är för hela Sverige eller för någon enskild region ska jag låta vara osagt, men det är ju en siffra vi verkligen ska vara stolta över.

Nu med en återgång efter Corona och världen återgår till ett mer normalt läge har vi LRF-medlemmar, som konsumenter, en väldigt viktig uppgift. Håll i och bevaka den svenskproducerade maten även i restaurangvärlden när de nu öppnar upp. Låt våra restauranger veta att vi, som konsumenter, även vill se de svenska livsmedlen få en given plats i restaurangerna. Ställ frågan vart maten kommer ifrån innan vi beställer och om vi får svaret att köttet inte är svensk, vill vi då verkligen ha den maträtten? Mer och mer restauranger har redan kommit på detta, låt oss gynna och tillsammans uppmärksamma dessa så att fler konsumenter, än LRFs ca 135 000 medlemmar, aktivt väljer svenskproducerad mat!


Kajsa Edbom
styrelseledamot LRF Värmland