För 19:e året i rad utsågs på onsdagskvällen vinnarna i Öppna SM i Mathantverk på Frösön, Östersund.. Arrangör är Eldrimner - Nationellt resurscentrum för Mathantverk. Mathantverkare från Västerbotten tilldelades fem guldmedaljer, två silver och ett brons.

Framgångsrikt Vilhelmina-företag

Fyra av gulden gick till Martin Bergmans Fisk i Vilhelmina för bland annat klassen innovativt mathantverk med en korv som innehåller gädda. Bergmans Fisk tog även en silvermedalj. Det femte guldet fick Svedjan ost, Skellefteå, som vann i klassen pressad ost/ hårdost, och det för andra året i rad. Svedjan Ost fick även ett brons för osten Rustik. I klassen hårt bröd vann Barkbrödsbagaren från Lövånger silver med sitt Skogsknäcke.

Pär och Johanna Hellström, Svedjan Ost.

– Vi har korat 39 guldmedaljörer i årets tävling. Tävlingen var ett öppet mästerskap för nordiska deltagare och pris och diplom har nu delats ut till mathantverkare från Sverige, Finland, Åland och Norge. Ett stort grattis säger vi till alla fantastiska och värdiga pristagare, säger Aleksandra Ahlgren, Eldrimners tävlingsledning för SM i Mathantverk.

Jämtland tog hem flest guld

Tävlingen bestod av omkring 450 olika produkter indelade i 38 klasser. På tisdagen bedömde jurygrupperna en stor mängd charkuterier, mejeriprodukter, förädlad fisk, surdegsbröd, marmelader, chutney, saft och glögg med mera. Flest guldmedaljer gick i år till mathantverkare från Jämtlands län, 12 guld. Följd av Västerbottens län, 5 guld, och Gävleborgs län, 4 guld.