När vi står inför stora och komplexa problem vill vi söka efter enkla lösningar, och så har det även gjorts i den stora klimatfrågan. För att rädda jordens klimat har man i vissa kretsar utsett kon till den stora syndabocken. Trots att antalet kor har halverats sen 30-talet vill man hävda att kons fisar och rapar är ett större hot än flygresor och långa mer eller mindre nödvändiga transporter. Jag vill hävda att kon är helt oskyldig så länge hon i huvudsak äter gräs och att hennes bajs kan användas till att gödsla åkrarna med.

Enbart odla grönsaker inte bra för miljön

Att det skulle vara mer miljövänligt att odla enbart grönsaker för mänsklig konsumtion är en myt, det är oftast ettåriga grödor vi använder till det och det ger större risk för näringsläckage och mer traktorkörning för att hålla undan ogräs (och det gäller oavsett om det är frågan om ekologisk eller konventionell odling). Det funkar säkert i den egna lilla täppan, men ska man försörja en hel befolkning går det inte. Vallen i växtföljden behövs för att inte utarma jorden och gödseln från kossorna behövs för näringens skull. Så länge vi inte kan återföra vårat eget bajs i kretsloppet är det svårt att vara riktigt klimatsmart. Vem är mer klimatsmart; människan som bajsar rakt ut i havet där näringen absolut inte gör någon nytta eller kon vars bajs återförs till kretsloppet och blir till näring för växterna på åkern?

Umeå går över ån efter vatten

När man bara använder ett öga att se med i taget och blundar för helheten kan det bli tokigt. Som i den stora grannkommunen söder om oss, där de nu startat ett projekt "för klimatets skull", och tar bort nötköttet från skolmatsedeln och lägger istället till mer griskött och kyckling. Om det så behövs blir det från södra Sverige eller importerat! Tankarna från Umeå kommun går inte ta miste på.

Det är inget fel på gris och kyckling bara det är svenskt men varför utesluta nötköttet som finns på det miljövänligaste sättet runt hörnet, här i vårt eget län? Snacka om att gå över ån efter vattnet! Har heller inget emot att det är mycket grönt på matsedeln men lägg då pengarna på riktigt bra kött att komplettera med.

Odla istället för att sprida lögner

Det går säkert att odla mer grönsaker här på våra breddgrader och ingen skulle vara gladare än jag om fler vågade satsa på det. Men det är svårt att få lönsamhet i det, likväl som på all livsmedelsproduktion. Än så länge är vall det som är mest lönsamt och effektivt att odla här och det ska vi utnyttja och se till att det är möjligt, så att vi inte skeppar ut all livsmedelsproduktion till andra länder. Jag skulle vilja föreslå dom skribenter och lobbyister som ägnar sina dagar åt att sprida lögner och halvsanningar om djurhållningen att dom sätter igång med att odla grönsaker istället och visar hur dom tycker att det ska gå till med att försörja befolkningen med livsmedel. Varsågod!

Det finns inga enkla lösningar och speciellt inte på något så komplext som klimatfrågan. Jag tror att vi måste komma ifrån fossilberoendet och att vi måste bli bättre på att utnyttja dom resurser vi har, sluta slösa och slänga mindre både i stort och i smått. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Ingrid Sundbom
ledamot LRF Västerbottens regionstyrelse