– Det känns förstås väldigt skoj att kalendern sålde så bra att det blev ett fint bidrag till We Effect. Vi hade först tryckt en upplaga på 300 exemplar, men vi sålde nästan 1 000, säger Pär Antonsson, ordförande för LRF Ungdomen Västerbotten.

Kalendern för 2016, "Den nakna sanningen", väckte stor uppmärksamhet när den lanserades. Bilderna med lättklädda unga bönder i lantlig miljö spreds snabbt i traditionella och sociala medier. Tanken var att förmedla kunskap om lantbruket till allmänheten på ett litet annorlunda sätt. Bilderna togs av Emma Bäckström, Valsfäboda och Malin Pellbrant, Laxbacken, Robertsfors.

Pär Antonsson, LRF Ungdomens ordförande, på studiebesök vid ett av We Effects projekt i Guatemala.

50 000 kronor till We Effect

Allt överskott, 49 730 kronor, skänks nu till We Effect, tidigare Kooperation Utan Gränser. Biståndsorganisationen, med bl a LRF som grundare, är verksamt i 25 länder och fokuserar på arbetsområdena landsbygdsutveckling, bostäder, jämställdhet och tillgång till mark.
- Vi är glada och tackar varmt för LRF Ungdomens engagemang och innovativa insamlingsaktivitet. 50 000 kronor bidrar till exempel till att över 200 småskaliga jordbrukare i Nicaragua kan lära sig att bli biodlare, på så vis kan de öka sina inkomster och få pengar över till sina barns skolgång, säger Anna-Maria Broman Ek, tf insamlingschef för We Effect.