Det är för att stärka de hårt ekonomiskt pressade LRF-medlemmarna med mjölkproduktion som LRF vill göra konsumenerna uppmärksamma på att det finns god lokal ost att handla. Även om norrlänningarna överlag är lojala och köper lokal dryckesmjölk och fil, skulle ett ökat köp av lokala ostar bli ett lyft för mjölkproducenterna, då det går åt tio liter mjölk för att ta fram ett kilo ost.

Bjuder på ost

LRF Västerbotten finns på Matfestens skördemarknad lördag och söndag den 27-28/8. Här bjuder mjölkbönder från trakten på ost från bondeägda Norrmejerier, ordnar aktiviteter för stora och små, och vill föra en dialog om på vilket sätt mat produceras i dag. Bland annat kommer LRF att peka på den låga antibiotikaanvändningen bland livsmedelsproducerande djur i Sverige. I t ex Tyskland är den 15 gånger högre. Liksom att det lokala jordbruket bidrar med öppna landskap och arbetstillfällen.

Bussutflykt

Under söndagen, kl 13-16, ordnar LRF Ungdomen i Västerbotten en bussutflykt till Renbergsvattnets lantbruk, för de konsumenter som är nyfikna på hur en modern mjölkproduktion går till. Bussen avgår kl 13.00 från busstorget i Skellefteå. Se film från gården via länken till höger.

För anmälan till bussresan:
Skicka sms till:  070-322 24 83 eller besök LRFs monter på Matfesten under lördagen.