Tanken med veckans aktiviteter är att få det gröna näringslivet på dagordningen hos politiker, beslutsfattare, marknadsaktörer och allmänhet. För det gröna näringslivet skapar t ex fler arbetstillfällen än det genomsnittliga näringslivet i Sverige!

I genomsnitt för hela den svenska ekonomin skapas 1,42 nya jobb för varje miljon som efterfrågan stiger. I jordbruket är motsvarande siffra 2,51 nya jobb, då jordbruket också indirekt skapar jobb i andra sektorer av samhället.
Detta finns att läsa i LRFs nya rapport Det gröna näringslivet och dess betydelse för samhället. Vissa siffor kommer sedan också att finnas nedbrutna på länsnivå.
Materialet blir ett stöd till kommungrupperna i deras aktiviteter vecka 39 och vid andra tillfällen då det handlar om påverkansarbete.

Många olika aktiviteter

I Västerbotten har ett antal kommungrupper klart för sig vad de ska genomföra den aktuella veckan. I Nordmaling planerar man för att servera lokalproducerade hamburgare utanför kommunhuset. Bjurholm satsar på skolan och ska prata om frö till frukost. Skellefteå och Robertsfors kommungrupper ska träffa ICA-handlare, Norsjö-Malå genomför en näringslivsfrukost på tema förnybar energi. Även inspirationsdag kring charktillverkning och gårdsbutikens dag. I Vännäs bjuder LRF in kommunpolitiker till gårdsbesök.

SV hjälper till

LRFs regionkontor har tidigare ordnat uppstartsträffar inför aktiviteterna under vecka 39, och ett uppföljningsmöte på telefon har hållits. Studieförbundet Vuxenskolan är en samarbetspartner som kommer att stötta upp kommungrupperna med att ordna aktiviteterna. LRF regionalt kommer även att ta presskontakter och hjälpa till med övrig kommunikation.