I jultider njuter vi av god mat, och den självklara medelpunkten på bordet är julskinkan. På senare år har vi börjat köpa mer svenskt griskött, och importen har bromsats en del. Detta beror säkert på debatten om den höga antibiotikaanvändningen i andra EU-länder, en överanvändning som leder till spridning av multiresistenta bakterier.

Grisar smittar människor i Danmark

Den här hösten har det visats TV-program om antibiotikaanvändningen inom grisuppfödningen i Danmark, där grisar numera smittar människor med en ny typ av multiresistent bakterie. Mycket tyder på att den uppkommit som ett resultat av den höga antibiotikaanvändningen. Vi har även sett TV-bilder om smågrisar, som fått sina svansar kuperade och transporterats från Danmark till "grishotell" i Polen. Där skall de födas upp, slaktas och styckas så billigt som möjligt.
Denna antibiotikakrävande och "sjuka" hantering fortsätter, samtidigt som antibiotikaresistensen i Europa ökar. Läget är allvarligt enligt en rapport från europeiska myndigheten ECDC, som arbetar med sjukdomskontroll.

Sverige använder minst antibiotika

Sveriges djurproducenter använder minst mängd antibiotika i hela EU, och så har det varit under många år. I Sverige arbetar bönderna förebyggande med djurhälsa och hygien för att hålla ner användningen av antibiotika. Svenska grisar har större utrymmen än grisar andra länder, de har tillgång till strö för sysselsättning och de får behålla sina svansar.
I debatten om antibiotikaanvändningen ligger fokus oftast på gris, men man ska vara medveten om att den höga antibiotikaanvändningen i många EU-länder även gäller andra djurslag.

Inte bara kött-produkter. . . 

Många konsumenter är duktiga på att titta efter ursprung på köttet i butikshyllorna, men missar det i sammansatta produkter, och i mejeridisken. Här är det också viktigt att förstå att de lokala alternativen självklart gynnar vår egen region bäst i form av arbetstillfällen och en levande landsbygd.

Våga fråga om ursprunget

Jag antar att vi alla vill gynna en sund djurhållning, där medicin används till sjuka djur och inte sjuka system. Vi vill nog alla också hålla emot spridningen av multiresistenta bakterier, så att vi själva kan få ett verksamt antibiotika den dagen vi behöver det. Den allra enklaste och mest självklara saken att göra är att våga fråga om matens ursprung. Titta efter märkningen "Från Sverige".

Ställ krav på politikerna

Ställ krav på dina politiker om att handla lokalt och svenskt till skolor och äldreboenden. Välj bort den restaurang som inte håller måttet, och uppmana din handlare att lyfta fram det lokala i butikshyllorna. Har man valt rätt så får man uppleva att den lokala maten inte bara smakar bra, utan den skänker också en fantastiskt god och lång eftersmak.

Arne Lindström
Ordförande LRF Västerbotten