Nu kommer nya idéer inom det gröna näringslivet i norra Sverige. Kycklinguppfödning kan bli en helt ny bondenäring på dessa breddgrader, sedan Nyhléns Hugosons planerar för ett nytt slakteri och ny styckningsanläggning i Luleå, och söker uppfödare.
I Kågemarken planerar Hanna Hokkanen för uppfödning av köttkaniner, med målet om 2 000 kaniner per år. 

Du håller på att bryta ny mark i norra Sverige, genom att starta uppfödning av köttkaniner.
– Det kan nog finnas de som har köttkaniner för eget bruk här. Problemet är att det inte finns något godkänt slakteri så att man kan sälja köttet till konsument. Men nu kommer jag att bygga ett här på gården.

Du har tagit över dina föräldrars gård, där det tidigare var mjölkproduktion. Hur kom du in på kaninspåret?
– Jag har jobbat 18 år inom handikappomsorgen, men med fyra barn i åldrarna 5-11 år blev det snart omständligt arbeta kvällar och helger. Nu kan jag styra min egen tid. Vi har massor av utrymmen här, jag gillar att vara hemma och kaniner är trevliga djur.

Vi har liten tradition av att äta kaninkött i Sverige. Vad talar för att konsumenterna ska köpa ditt kaninkött?
– Det är ett klimatsmart, proteinrikt och fettsnålt kött. Mina kaniner kommer att ha ett bra liv, och det tror jag konsumenterna är beredda att betala för. Jag har fått väldigt positiva reaktioner från omgivningen.

Hur stor skala blir det?
– Nu är jag i uppstarten, har precis fått de första kullarna, och håller på att skaffa kompetensbevis för slakt. Men om ett par år är tanken att föda upp 2 000 kaniner per år. Jag planerar att börja sälja en del nu till våren, och ska bygga en gårdsbutik i det gamla kalvrummet. Vi ska också skaffa höns, och sälja ägg.

Till sist, du blev nyligen LRF-medlem. Hur kom det sig?
– LRF gör många bra saker, som t ex Maten ska kännas bra i magen (LRFs nya kommunikationskoncept). Det är viktigt att göra konsumenterna medvetna om vilken fin djuromsorg vi har i Sverige. Sedan är det fina medlemsrabatter. Jag sparar mycket pengar genom att få tolv procents rabatt på Granngården.