Efter drygt tio år gör Matfesten en nystart där fokus ännu mer kommer att ligga på det fina utbud som finns i regionen – både vad gäller råvaror och serverad mat.
– Vi vill lyfta regionens egna lokalproducenter, odlare, restauranger och caféer. Utbudet är ju fantastiskt! Vi siktar på en folkfest med längre eftersmak, säger Monica Lindgren (bilden), Matfestens projektledare.

Lokal tallrik på restaurangerna

I år kommer det inte att bli några restaurang- eller öltält i stadsparken, utan där ska endast skördemarknaden finnas, tillsammans med något kulturinslag. Den som vill äta lagad mat får gå på någon av de restauranger som medverkar i eventet. De kommer att servera dagens lokala tallrik,  i samarbete med en eller flera lokala matproducenter. Matfesten kommer att förse såväl de intresserade producenterna som restaurangerna med varandras namn och kontaktuppgifter, så att en första kontakt och ett eventuellt samarbete kan etableras för dagarna på Matfesten, och kanske även på längre sikt.

Mat lagas utomhus

På lördagen ordnas en deltävling i SM i utomhusmatlagning. Konceptet kommer från Skövde och där kommer även finalen att bli. De som ska vara med och tävla får välja lokalproducerade ingredienser från en lista , och hämta dessa i de olika stånden på skördemarknaden. (Se mer om tävlingen och hur råvarulistan ser ut)
– Tävlingen består att åtta lag på tre personer som lagar en trerätters middag på tre timmar på vedeldad Muurikka och Trangiakök. Alla råvaror eller lokalt förädlade produkter ska komma från deltagare på skördemarknaden och presenteras i den anmälan som ska gå ut. Därför är det väldigt viktigt för oss att snabbt få veta vilka produkter som finns att erbjuda, och vi betalar givetvis för dessa säger Monica Lindgren.

Pär Hellström, Svedjan Ost, ska delta på Matfestens skördemarknad.

Mat från norra Sverige

Matfesten hoppas förstås på ett stort intresse bland LRFs medlemmar och övriga lokala matproducenter.
– Vi vänder oss till producenter från Jämtland och norrut, men om intresset blir för stort kommer vi att prioritera de från Skellefteå kommun och Västerbotten, berättar Monica Lindgren.
Egentligen skulle anmälan ha varit inne senast den 5 juni, men den som är snabb med anmälan nu har fortfarande chans att vara med. Den gör du här.

Flera arrangemang

I Västerbotten och Norrbotten arrangeras under sommaren och hösten flertalet olika typer av skördemarknader och matfester. Till de större hör Matfesten i Skellefteå, Umeå smakfestival, den 7-10 septemberoch Skördefest & Miljödagar, den 25-27 augusti, i Boden.