– Här finns alla djur i sin riktiga lantbruksmiljö, och det blir det mer verklighetstroget, säger Annika Häggmark, projektledare, LRF Västerbotten.

Arrangemanget, som brukar locka tusentals elever i årskurserna 4-6, har tidigare varit uppbyggt med 25-30 olika stationer på campusområdet i Umeå. Djur som varit på plats har fraktats dit och varit i hägn.

Elever får lära på ett roligt sätt

I år hålls Jorden och skogen i stan den 13 och 14 september på Forslundagymnasiet, som har en riktig ladugård för mjölkkor, får, grisar med mera. Umeå kommun bekostar bussar dit för de kommunala skolorna.

–Hela tanken med Jorden och skogen i stan är att ge eleverna ökad kunskap om jord- och skogsbruket. Det handlar om skogens kretslopp med plantering, skörd och förädling – men även upptäcka matens väg från jord till bord. Vi gör detta på ett spännande och roligt sätt, med många praktiska övningar, berättar Annika Häggmark.

Stort intresse

Redan två dagar efter att inbjudan gått ut hade 650 elever och 60 lärare från 36 klasser anmält sig. 

– Intresset är fortsatt stort så det kommer nog landa på 1 500-1 800 elever, säger Annika Häggmark.

Arrangemanget är kostnadsfritt och ordnas av LRF Västerbotten och en rad andra organisationer, företag och skolor.

LRF arbetar även på andra sätt med kunskap om jord- och skogsbruket riktat mot barn. Det finns bl a möjlighet att besöka bondgårdar, eller ta del av det prisbelönta läromedlet Bonden i skolan.

Mer information och anmälan här.