Nyligen ordnade LRF Västerbotten och LRF Norrbotten upptaktsträffar med företrädare för kommungrupperna.
Förra året skedde "uppvärmningen", då LRFs kommungrupper genomförde en rad aktiviteter riktade mot lokala politiker och andra nyckelpersoner under vecka 39, med stort mediegenomslag. I år har kommungrupperna blivit mer varma i kläderna, och får två veckor på sig. Och valåret 2018 har förhoppningsvis temperaturen i engagemanget stigit till max.

Hur arrangera ett bra möte?

LRF Västerbotten och LRF Norrbotten ordnade nu i maj konferenser i Lycksele respektive Luleå. Huvudämnet var vattenskyddsområden, där Åsa Wolgast Broberg expert på LRF, gav konkreta tips på hur LRF kan arbeta för att bevaka jord- och skogsbrukets intressen i dialog med kommunerna.
Ett annat pass, som Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsutvecklare, höll i, handlade om hur arrangera bra möten med opinionsbildare.

"Vi ses mer som företagare nu"

Jörgen Norén, LRFs kommungrupp i Norsjö-Malå, en av deltagarna, är nöjd.
– Bra att få tips om att inte överösa politikerna med för många ämnen, utan välja ut ett fåtal konkreta frågor för att få fram budskapen, säger han.
LRF i Norsjö-Malå ordnade förra året en näringslivsfrukost i Malå med kommunen och övriga näringslivsorganisationer.
– Vi har ju två kommuner att jobba med, och måste nog göra nåt mer i Norsjö den här gången. Det känns inspirerande att lyfta våra frågor, och rent generellt ses vi inom jord- och skogsbruket mer som företagare nu än tidigare, menar Jörgen Norén.

Jörgen Norén. Foto: Britta Stenberg

Åsele pratar offentlig upphandling

Gunilla Andersson, LRF i Åsele, berättar att de lyft frågan om upphandling av lokal köttfärs med politikerna. Det finns en överenskommelse mellan ett antal bönder och några inlandskommuner om det, men det visade sig att Åsele endast handlat 30 kg köttfärs, mycket mindre än de andra kommunerna.
– Politikerna vill öka inköpen av lokalt, men det handlar om pengar. Vi får kanske göra ett nytt försök, och eventuellt även prata med inköparna i år. Vi har ännu inte bestämt vilken aktivitet det blir, säger Gunilla Andersson (bilden nedan).

Mer tips finns

Den som vill ha mer tips om hur man kan ordna bra och "oförglömliga" möten med opinionsbildare är välkommen att kontakta Maria Lindström, verksamhetsutvecklare, LRF Norrbotten/LRF Västerbotten. Tel 0920-23 77 34, maria.lindstrom@lrf.se