Det var 2006 som paret Anders och Ingegerd Danielsson sadlade om från mjölkproduktion till nötköttsproduktion. I dag har de skogen och uppfödningen av nötdjur att stå på, och temat för Årets nötsköttsföretag 2017 är just mindre kombinationsföretag, som fungerar som en motor på landsbygden. Danielssons Ko & Co är LRF Västerbottens nominering till den nationella utmärkelsen Årets nötsköttsföretag.
– Det känns jättekonstigt! Man tänker att det finns ju så många duktiga bönder i Västerbotten. Jag är glatt överraskad, säger Ingegerd Danielsson.

Köttlådor och korv

De har i dag 25 dikor, och sammanlagt 70 nötkreatur på gården, och satsar på rasen Aberdeen Angus med avelstjurar från Bo Holmlund i Baggböle.
De säljer köttlådor till privatkunder, och har även en viss förädling via företaget Fågelbergets Gårdschark, Gäddede, som gör olika sorters korvar på köttet. 

– Sedan håller jag och Lapplands Mejeri i Åsele, som gör rökta ostar, på att produktutveckla tillsammans. Nu provar vi mitt rökta kött inrullat i rökt ost, som en förrätt, tillsammans med olika tillbehör.

KRAV-certifierade

Danielssons Ko & Co har gått samman med några andra bönder och lyckats få till ett avtal med ett antal inlandskommuner om att få leverera köttfärs dit. De har också många kunder i gårdsbutiken, där inte bara egna produkter säljs, utan även andra lokala läckerheter.

– Många tycker det är häftigt att komma ut och titta på djuren. Vi har god kvalitet på köttet, och är KRAV-certifierade. Sedan bor vi ganska centralt här i inlandet, det är inte så långt till de närmaste större orterna, säger Ingegerd Danielsson.