Skellefteå kommun satsar denna vecka på att lyfta den lokalt producerade maten och har norrländskt tema på menyn i alla skolor. De skolor som har egna tillagningskök hade fått specialleverans av köttfärs från bönder i närheten. Det var på Lejonströmsskolan i Skellefteå, samt på skolorna i Burträsk, Lövånger, Bureå och Byske. Till den sistnämnda skolan hade mjölkbonden Jon Stenvall, Drängsmark, levererat köttfärsen till köttfärslimpan, och kom på besök i matsalen.

"Barnen ska veta var maten kommer ifrån"

– Just nu är det mycket om miljön, och då borde man tänka lokalproducerat och hur vi gör i Sverige för att hålla våra miljökrav. Då tycker jag att vi även ska äta och dricka det. Då är det bra att barnen vet var maten kommer ifrån, och vad vi gör för miljön, vi som jobbar med det, säger Jon Stenvall.

Bonden Jon Stenvall tillsammans med Stina Dahlgren (längst
t v) och Karin Kristoffersson, personal vid Byskeskolans matsal.

Även de andra skolorna med egna tillagningskök hade besök av aktuella bönder som levererat köttfärsen. 

Bland annat besökte Fredrik Lundström, Renbergsvattnets lantbruk, Björnåkerskolan i Burträsk, där kökspersonalen var gald över att få hantera de norrländska råvarorna.

Hör P4 Radio Västerbottens reportage därifrån här.