Det är under några intensiva veckor som LRFs kommungrupper i hela landet nu uppvaktar politiker och tjänstemän, genom att erbjuda olika aktiviteter och där förmedla kunskap. I Vilhelmina bjöd LRF på torsdagen på tunnbrödsmackor med lokalt rökt fläsk och mjölk från Norrmejerier utanför kommunhuset.

– Vi stod precis vid ingången, så det var svårt att missa oss. Vi berättade om den svenska matproduktionens mervärden, som god djuromsorg och öppna landskap. Sedan presenterade vi även siffror för självförsörjningsgraden av en del livsmedel i kommunen, berättar Ida Oderstål.

Ida Oderstål, ordförande för LRFs kommungrupp i Vilhelmina
samt ledamot av LRF Västerbottens regionstyrelse.

Liten matproduktion i inlandet

LRF i Vilhelmina har räknat ut att om Vilhelminaborna skulle leva på enbart det som produceras i kommunen skulle det räcka till 1,3 gram lammkött, 2,7 gram nötkött och 930 ml mjölk om dagen per invånare.
– Det blev en tankeställare för många om vilken bedrövligt liten livsmedelsproduktion vi har i inlandet. Nu har vi planterat kunskap om detta och annat kring livsmedelsproduktion, och får hoppas att de som lyssnade använder kunskapen i sitt yrkesutövande, och fattar beslut som gör att någon företagare vågar satsa här, säger Ida Oderstål.

Bönder i skolan i Skellefteå

Vidare i Västerbotten planerar LRFs kommungrupper i Umeå, Nordmaling och Vännäs för aktiviteter med bl a besök på gårdar inom kort. Skellefteå har redan genomfört en del,  bl a höll LRF i programmet för Skellefteå kommuns näringslivsfrukost tidigare i september, samt medverkade i skolaktiviteter med bönder i matsalarna den 18 september. 

Bonden Jon Stenvall, Drängsmark, på besök i Byskeskolan där han träffar bl a eleverna Saga Forsling och Lisa Nilsson.

Bussresor ut på landet i Älvsbyn och Piteå

I Norrbotten genomförde både Piteås och Älvsbyns kommungrupper bussresor ut på olika gårdar på tisdagen med politiker och tjänstemän. I Älvsbyn ville LRF visa på bredden i det gröna näringslivet, och resenärerna fick följa med till en modern mjölkgård, en gård med nötköttsproduktion, ett företag inom grön omsorg och slutligen en kombinationsverksamhet inom mjölkproduktion och besöksnäring med mera.

Visade igenvuxen åker

– Vi passerade också ett område där marken legat obrukad några år, men där det redan vuxit upp björksly, för att visa vad som händer när bönder lägger ned, berättar Stefan Hardselius, ordförande i LRFs kommungrupp i Älvsbyn.
Han tycker att de som var med visade intresse för vad LRF berättade, bl a på gården hos Annika Nyberg i Lillkorsträsk, som bedriver grön omsorg.
– Många blev fascinerade över hur man med hjälp av djur kan få människor som mår dåligt psykiskt att fungera bra igen, berättar Stefan Hardselius.

Erik Johansson, Skatauddens lantgård, här med Älvsbypolitikerna Inger Lundberg (L) och kommunalrådet Helena Öhlund (S). Foto: Berit Hardselius

Fick se biogasanläggning

I Piteå visades också en bredd av företag upp för politiker och tjänstemän, bl a nötköttsproduktion i Lakafors, och ett stopp hos LRF Norrbottens ordförande Herbert Nymans mjölkgård, där de också har en biogasanläggning.

Herbert Nyman med Piteås kommunalråd Anders Lundqvist (S). Foto: Erik Isaksson

Piteås kommungrupp hann även med fler stopp och ämnesområden, som bestämmelser kring vattenskydd med mera

- Men vårt huvudbudskap till kommunen var att de borde hissa upp flaggan och verkligt satsa på bli en hållbar kommun på alla fronter. Här handlar det mycket om utvecklingen kring Grans naturbruksgymnasium. Vi ville också visa hur många små landsbygdsföretag vi har och hur vi är beroende av varandras tjänster, berättar Nina Olovsson (bilden nedan), ordförande för LRFs kommungrupp i Piteå.

Vad var bäst med dagen?
- Att såväl kommunalråd som kommunchef och många övriga  politiker i kommunstyrelsen överhuvudtaget följde med. Det känns som att vi har dem med oss i tänket. Nu gäller det bara att det ska bli verkstad också, säger Nina Olovsson.

Under veckan har även träffar om integration och vad det gröna näringslivet kan erbjuda hållits i Haparanda, Överkalix och Råneå.

LRFs regionstyrelser i båda länen kommer att träffa bl a riksdagsledamöter vid kommande möten.