– EUs kvinnliga entreprenörer inom lantbrukssektorn är helt eniga om att vi I framtiden ska vi vara helt jämställda. Då finns det inte längre behov av speciella kvinnokommittéer, säger Lotta Folkesson, som sitter i LRFs styrelse.
Lotta Folkesson fick drygt två tredjedelar av rösterna när hon besegrade motkandidaten Margit Batthýanyh-Schmidt från Ungern.

60 olika bondeorganisationer

Copa representerar EUs 60 olika bondeorganisationer och drygt 20 miljoner bönder. Det är den starkaste rösten i Bryssel för europeiska bönder. På agendan just nu står bland annat debatten om det nya CAP, EUs samlade jordbrukspolitik och bidragsstödet till lantbruket, handelsavtalen, växtskyddet glyfosats framtid, en väl fungerande livsmedelskedja och den gemensamma skogspolitiken.

Vill ändra på attityden mot kvinnor 

Inom kvinnokommittén kommer Lotta Folkesson att försöka minska hindren för kvinnor som är entreprenörer.
– Det finns flera hinder som jag på Copas mandat kommer att driva mot EUs institutioner. Attityden mot kvinnor som är entreprenörer, låga löner, ekonomiska och juridiska förhållanden mellan kvinnor och män är några exempel. Det är viktigt att EU tar kvinnor inom jordbruksföretag på fullaste allvar, säger Lotta Folkesson.