Ulla Blomqvist, Tavelsjö, leder projektet med en budget på fem miljoner kronor, och som är helt inriktat på Västerbottens inland. Huvudfinansiär är Jordbruksverket med Vilhelmina kommun som projektägare, men även t ex LRF har bidragit med medel (se hela listan i slutet av artikeln)
– Vi är otroligt tacksamma över att så många privata finansiärer ställt upp. Annars hade detta aldrig blivit av, konstaterar Ulla Blomqvist.

De kommuner som berörs av projektet är Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea. Åsele, Lycksele, Malå, Norsjö och Vindeln.

Ulla Blomqvist, projektledare för Lapland a culinary region.

Tre delprojekt

Projektet är uppdelat i tre områden, varav det första riktar sig till matproducenter och mathantverkare. De kommer att bli inbjudna till möten där de får berätta vad de vill göra, och vilken kompetens de vill få mer av. Det kan handla om matförädling, men satsningar på större jordbruk är inte uteslutna. Projektet ser en potential i kombinationen mat och turism. Den tänkta kundgruppen är turister från andra länder, som är intresserade av mat och natur, och kan betala lite mer.
– Det är samtidigt en krävande grupp så därför är det viktigt att hålla en hög kvalitet, säger Ulla Blomqvist.

Foto: Niac Photo/Håkan Hjort

Satsar på att nå White Guide

Del två rör  utbildning av kockar och matsalspersonal. Tio restauranger i inlandet kommer att satsa hårt mot att nå standarden för White Guide, medan övriga ska jobba mot mat av god kvalitet. Kockarna ska vara förändringsagenter och hitta nya lokala produkter att servera.
– Vi kommer att ha utbildningsdagar i Vilhelmina med kända och duktiga kockar som kursledare, men sedan kommer även restaurangerna få besök av kockar som på plats kan ge ytterligare råd. Vi kommer att jobba med ”fine dining”, inte för att snobba, utan för att det konceptet innehåller så många delar som är bra att kunna, berättar Ulla Blomqvist.

Del tre handlar om att utbilda butikspersonal, och i slutänden kanske få dem att skapa särskilda platser i butikerna för att exponera det lokalproducerade.

Vilken nytta har LRFs medlemmar av projektet?
– Alla delarna är viktiga för att öka efterfrågan på lokalproducerat och skapa lönsamhet. Varför skicka sina råvaror till kusten eller Stockholm när man kan förädla dem på plats i inlandet? Vi ser också att kombinationen av en mindre gård med turism kan vara en väg att få in yngre människor i branschen.

Vad är det långsiktiga målet?
– Allt det vi gör syftar till fler arbetstillfällen på landsbygden i inlandet. Det är tråkigt att många mindre jordbruk tvingats lägga ned, men kanske vi kan återuppväcka dem via besöksnäringen.

Fotnot: Huvudfinansiär är Jordbruksverket med Vilhelmina kommun som projektägare. LRF, Hushållningssällskapet, Slow Food Sápmi, Hela Sverige ska leva, Lärcentra i berörda kommuner utgör viktiga samarbetspartners.

Intresserade stöd- och mentorsföretag är: Hällnäs Handelsträdgård, Öjeryds Livsmedel/Lantbruk AB, Granö Beckasin AB, Bastuträsk Charkuteri AB, UMLAX, M Bergmans Fisk & , Vilhelmina Gårdsbutik, Norra Skogsägarna, Norrmejerier, Polarbröd, COOP, Martin och Servera, Svenska Turistföreningen (STF).