Här lotsas elever i årskurs 4-6 i Umeå och dess kranskommuner mellan spännande stationer som rör de gröna näringarna. Det är elfte året i rad som LRF Västerbotten, med samarbetspartners, arrangerar Jorden och skogen i stan. Dagarna ger elever kunskap och en inblick i de gröna näringarna, där ett av syftena är att få fler unga att upptäcka möjligheterna till utbildning och arbete i sektorn.

Uppsving för Forslundagymnasiet

Det är andra året som evenemanget ordnas på naturbruksgymnasiet Forslunda, vars tre program; mark- och anläggning, djur samt lantbruk har dubbelt så många elever som förra året.
– Det totala antalet gymnasieelever har ju ökat, och vi märker ett ökat intresse för att jobba med djur och natur. Vi har blivit duktigare på att marknadsföra oss, och Jorden och skogen i stan är en av de insatser som satt oss på kartan, säger Cathrin Backman Löfgren, rektor, Forslundagymnasiet.

Teori varvas med praktik

Dagarna innehåller ett program och en vandring mellan 29 olika stationer, med både teoretiska och praktiska övningar. Man får t ex prova på hovslagaryrket genom att sätta fast och ta bort en hästsko på tid, prova korvstoppning, träffa kor och får, gissa bajset från olika djur samt testa lastning och lossning i en skotarsimulator.

– Vi är glada att så många organisationer, företag och skolor ställer upp de här dagarna, så att vi kan presentera en stor bredd av de yrken som finns inom de gröna näringarna, säger Annika Häggmark, projektledare, LRF Västerbotten.
Jorden och skogen i stan ger också barn som vanligtvis inte kommer i kontakt med lantbruk en förståelse för var skogens produkter och maten kommer ifrån, och varför ett lokalt skogs- och jordbruk är viktigt.