Utmärkelsen är egentligen en nominering till den nationella titeln Årets nötköttsföretag, som utses av Sveriges nötköttsproducenter och Lantbrukarnas Riksförbund, och offentliggörs senare i höst.

– Är det någon utmärkelse jag skulle vilja vinna så är det Årets nötköttsföretag. Verkligen ärofullt, säger Christer Harnesk, en av de tre delägarna.

Micael Forslund, längst t h, ledamot i LRF Västerbottens regionstyrelse, uppvaktade och överlämnade diplom till Christer Harnesk och Roger Lidén, Tallhedens Lantbruk, 

Gått från en handfull djur till 220 på tre år

Bolaget Tallhedens Lantbruk bildades 2015 och ägs av Christer Harnesk samt bröderna Richard och Roger Lidén. På Lidéns gård i Tallheden var det nästan tomt med djur när Christer Harnesk, helt utan lantbrukar-bakgrund, kom flyttandes med familj till kommunen. Han fick jobb på Lidéns gård, och efterhand mognade beslutet om en gemensam satsning fram.
På tre år har man gått från en handfull djur till totalt 220 nötkreatur, varav 48 dikor. Delägarna har dessutom fått en  sponsrad avelstjur från McDonalds, den sk Romeo-tjuren, och Tallhedens är den nordligaste av de 100 tjurar som fanns att tillgå i landet.

Romeo i Storliden, Norsjö.

Började med egen uppfödning

Från början köpte man enbart in tjurkalvar från mjölkbönderna i närområdet. Men samtidigt ville delägarna expandera, men kalv-underlaget riskerade bli för litet, i takt med att mjölkföretag lägger ned.
– Då beslutade vi att bygga ett nytt diko-stall och börja med egen uppfödning av rasen Hereford, berättar Christer Harnesk.

Det nya dikostallet stod klart våren 2018. Nöjda delägare i Tallhedens Lantbruk är Richard Lidén, Christer Harnesk och Roger Lidén.

Privatkunder vill köpa lådor

Verksamheten finns nu på två platser med bara några kilometers avstånd, dels vid Lidéns ursprungliga gård i Tallheden med två , varav ett ganska nybyggt, tjurstall, dels i Storliden, med det nya dikostallet för 60 kor. Det senare stod klart i vår, till en sammanlagd kostnad av cirka två miljoner kronor.
– Till nästa år räknar vi med cirka 50 kalvningar, berättar Roger Lidén.
I dag levereras alla djur till Scan som slaktar i Hammerdal Jämtland.
– Vi har också efterfrågan från privatkunder om att köpa köttlådor, men vi har hittills inte haft tid att ta det steget, säger Christer Harnesk.

Måste köpa in foder i år

Företaget odlar på 130 hektar, i första hand vall, men även grönfoder och spannmål. Men detta extrema skördeår med torka blev det ytterligare 40 hektar, då bönderna var tvungna att skörda på mark i träda för att få ihop foder. De kommer ändå att behöva köpa in cirka 300 balar och en del spannmål. Det innebär förstås ökade kostnader för företaget, men alternativet; att sälja ut djur när de just börjat bygga upp besättningen, var värre.
De känner ingen större oro för att köttpriserna kommer att gå ned, om det blir mycket kött på marknaden, som en följd av torkan.
– Nej, det kommer alltid att vara pendlingar på marknaden, och vi har planerat och anmält när vi ska skicka iväg djuren till slakteriet. Förhoppningsvis har köttpriserna gått upp när det är dags, resonerar delägarna.

Roger Lidén kollar in en del av företagets besättning på 220 nötkreatur.

"Företaget skapar framtidstro"

Tallhedens Lantbruk nomineras framför allt för att satsningen sker i Norsjö. Det ger en framtidstro för hela branschen i inlandet. "När vi dagligen pratar om avveckling, visar dessa entreprenörer att det är möjligt att bedriva jordbruk i inlandet. Förhoppningsvis inspirerar de fler" skriver LRF Västerbottens regionstyrelse i sin motivering.

– Det som driver oss är en vilja att prova. Oavsett om det om tre år visar sig att det inte fungerar så kommer vi ändå känna oss nöjda med att vi försökt, säger Christer Harnesk.

Men hittills har det gått bra för nötköttsföretaget, som visat svarta siffror sedan starten.