Guldkalaset utses vinnare i en rad kategorier, och det är Region Västerbotten som har uppdraget att utse Årets Hållbarhetsföretag. Dess motivering lyder:

Brattens Lantbruk bidrar på ett föredömligt sätt till Lyckseles biologiska mångfald och lokala matproduktion som i sin tur minskar utsläppen av växthusgaser och onödiga transporter – samtliga nyckelfaktorer för arbetet att uppnå länets miljömål.

Trots att företaget kan verka litet med sina fyra anställda bidrar det till något större – ett hållbart Västerbotten där människor och djur kan växa och må bra.

Elisabeth Sjödin Ögren och Dan Ögren vid Guldkalaset. Foto: Rakel Sikström

"Känns som vi vunnit OS"

– Det här är jätteroligt, det känns som vi fått en OS-medalj! Vi och våra kollegor har pratat om det här under 30 år, men alltid upplevt att vi blivit motsagda, och fått höra att lantbruket är miljöbovar. Ibland har man t o m börjat tvivla på sig själv, och tänkt att nej, lantbruk är nog inte viktiga för samhället. Därför känns det som en stor seger att andra nu äntligen börjar förstå vad vi pratat om, säger Elisabeth Sjödin Ögren (bilden nedan)

”Ett erkännande”

Elisabeth Sjödin Ögren vill dela priset med alla lantbruk i Sverige.
– Lantbruket har jobbat väldigt mycket med miljön, med nya tekniker och kunskaper för att förbättra oss, även om vi säkert kan göra ännu mer. Men det finns ju ingen bonde som vill förstöra miljön. Det här är ett erkännande om att vi behövs för att kunna leverera råvaror som producerats med hänsyn till djur och natur och med hög livsmedelssäkerhet.

Säljer köttfärs till kommuner och landsting

Brattens Lantbruk var också tidigt ute att leverera köttfärs till kommuner och landsting med start 2015. Det blev möjligt få ihop volymer tack vare att sex lantbruksföretag gick samman, tre i Lycksele och tre i Åsele. Dessa levererar köttfärs till nämnda kommuner plus Dorotea. Även för detta arbete har Brattens Lantbruk prisats. De fick tillsammans med Tannsele Lantbruk och Martin Berglunds och Pia Laulas Lantbruk i Lycksele, dela på Alf Nilsson miljöpris 2017.

Alf Nilsson var en entreprenör och företagare i Lycksele, som skänkte pengar till Lycksele kommun som administrerar det i form av ett miljöpris. Det är på 50 000 kronor och ges till de som på något sätt förbättrar miljön i Lycksele.

Kent Lundström och Roma Wilma, Åbrånets Limousin, Nordmalinhg, har prisats flertalet gånger för sin verksamhet. Foto: Calle Bredberg

Åbrånets Limousin

Även andra lantbruk har prisats för sitt hållbara arbetssätt. I fredags fick Åbrånets Limousin, Hörnsjö, utmärkelsen för berömvärd insats inom Miljö & Hållbarhet, vid Nordmalings företagsgala. Åbrånets Limousin har uppfödning av köttdjur, men även gårdsbutik och restaurang.

Laukergården

Också vid Arvidsjaur-galan knep ett lantbruk ett pris. Laukergården, som har köttproduktion och byggt ett eget slakteri på gården, utsågs till Årets företag. Laukergården drivs av bönderna Per-Erik Karlsson och Simon Karlsson på bilden nedan.

Hantverksstipendiat i Umeå

I Umeå har Familjen Hansen Charkuterier och Brännlands Wärdshus vunnit pris som Årets hantverkstipendiat 2018. De tillverkar och säljer charkprodukter förädlade av lokala råvaror samt bjuder in till kulinariska upplevelser på Wärdshuset i Brännland.