Däremot har det gått lite trögt med att få in livsmedelsproducenter sedan starten hösten 2018, men på sistone har det tillkommit några nya. Vanja Marthin talar sig gärna varm för alla fördelar som finns för livsmedelsproducenterna att gå med i REKO-ringen Vilhelmina-Åsele-Dorotea.
– Det är ju helt gratis marknadsföring och man får lätt kontakter med kunder. Dessutom blir det inga mellanhänder som gör att delar av vinsten äts upp, säger hon.

Utlämning på samma ställe

REKO, som står för Rejäl Konsumtion, finns som grupper på Facebook, och när man gått med i en sådan, kan man börja lägga ut sina produkter för försäljning, alternativt börja beställa som köpare. Sedan brukar det vara ett särskilt datum då alla säljare och köpare träffas på en bestämd plats. Där lämnas de beställda produkterna över och betalning sker. Småskaliga producenter behöver alltså inte åka runt till olika kunder för lämning, eller kanske kan hoppa över någon marknadsdag. Konsumenterna behöver inte färdas mellan olika gårdar utan kan få allt på en gång. Bra för miljön och bra för ekonomin för båda parter.

Vill ordna kurser för allmänheten

Det var LRFs lokalavdelning i Vilhelmina som initierade REKO-ringen, med syftet att öka antalet småföretag i inlandet. Det blev till ett projekt, som också fått visst stöd från EUs regionala utvecklingsfond. Pengarna ska användas bland annat till kurser för allmänheten.
 Många är t ex intresserade av att hålla höns för ägg, men vi funderar även på kurser om djurhälsovård med någon veterinär, odling, med mera, berättar Vanja Marthin.

Från smör till kyckling

I dagsläget har REKO-ringen i Vilhelmina-Åsele-Dorotea ett tiotal producenter. De säljer bland annat smör, lamm- och nötkött, tunnbröd, fisk, färdiga vårrullar, potatis och kyckling. Men Vanja Marthin hoppas att fler ska gå med – för det finns producenter i området, och ett starkt konsumentintresse.
Finns det några kriterier för vad man får sälja?
– Det ska vara livsmedel eller biprodukter till livsmedel, t ex lammskinn eller dylikt. Sedan bör man kunna hålla Livsmedelsverkets rekommendationer, så vi råder inte folk att göra t ex korv hemma och sälja. Men allt som man lagt ner lite tid och själ på går bra. Det finns t ex de som säljer egna grötblandningar, säger Vanja Marthin.

Hon tror att detta med REKO-ringar kommer att växa ännu mer, och hänvisar till Finland, där man var först med detta.
– Där omsätter REKO-ringarna cirka 300 miljoner kronor per år, och det har slagit igenom stort i södra Sverige.

Säljer lamm- och nötkött

Hon håller själv lamm och nötdjur på makens familjegård i byn Malgovik, norr om Vilhelmina, och säljer köttet. Här har det inte funnits djur sedan 1960-talet, och många hektar har varit obrukade. Men nu håller Vanja, med hjälp av övriga familjemedlemmar och släktingar, på att bygga upp gården igen.
– Genom REKO-ringen får jag kontakt med kunderna, och det är det roligaste med det här. Att man får se hur de uppskattar produkterna och att de kommer tillbaka, säger Vanja Marthin.
Via engagemanget i LRF har hon också varit med och påverkat kommunen att handla mer närproducerat. Kommunen köper nu lokal nötfärs och fisk.

Fler REKO-ringar

Det finns fler REKO-ringar i Västerbotten och Norrbotten. I Umeå har REKO-ringen till och med vunnit Umeå kommuns miljöpris 2018. 

Här hittar du REKO-ringarna:

REKO-ring i Umeå

Skellefteå

Vilhelmina-Åsele-Dorotea

Storuman

RekoRutt 616 Luleå Boden