Paret Baars utsågs nyligt av LRF Ungdomen Västerbotten till Årets ungdomsstipendiater  det  offentliggjordes på regionstämman i Lycksele den 19 mars. Detta då LRF Ungdomen vill uppmuntra driftiga unga företagare, och för att Baars sprider framtidstro.

Valde mellan tre länder

Familjen Baars, från nederländska Utrecht, berättar att de under flera år funderat på att på att bli lantbrukare med inriktning mot mjölkproduktion. John är till professionen agroekonom och Anne mikrobiolog. Johns föräldrar hade mjölkkor. Men frågan är bara var de skulle hitta sitt lantbruk, inte Nederländerna. Fem år tog det paret att fundera fram och tillbaka och vänta in det rätta tillfället.

– Vi tänkte Nya Zeeland, Portugal eller Sverige. Nya Zeeland var för långt bort. Portugal för varmt så det blev Sverige, säger John och Anne Baars.

Hittade gården på Hemnet

De flyttade till Uppsala där John jobbade på en ekologisk gård för att acklimatisera sig till klimatet i Sverige, lite annorlunda än i Nederländerna. Och bostadssajten Hemnet blev plattformen för att hitta en lämplig mjölkgård. De åkte upp till gården i Flarken i maj 2015 för att titta närmare på gården och omgivningarna runt omkring, fick ett bra bemötande och guidning i bygden.

Mål på 200 årskor

I mars 2016 landade de i Flarken och blev västerbottniska mjölkbönder med två mjölkrobotar, den tredje är nyligen installerad. Gården har 160 mjölkkor. Men de har större mål än så.
– Målet är 180–200 årskor, säger John Baars.
Den tredje roboten är nyligen installerad. De har en fjärde robot som inte samlar in mjölk utan gödsel från golvet inne i ladugården. De har hunnit med att ta hem ungdjuren i en helt ny ladugård för sinkor, kvigor och kalvar.
Familjen Baars har valt bort att investera i lantbruksmaskiner.
– Vi använder oss av maskintjänst, för oss fungerar det bra, säger John Baars.

Får tag på åkermark

De brukar totalt 200 hektar, varav 80 hektar är egen mark, med bra arrondering.
– Vi har inga problem med åkermark. Vi får erbjudande att arrendera mark från folk i bygden, säger John Baars.
Framtidstro finns det gott om hos familjen Baars, som också innehåller dottern Lisa 3 år och sonen Leffe 1,5 år.
– Vi har ett bra mejeri i Norrmejerier med stabila priser, bra energirikt foder som växer snabbt tack vare det norrländska ljuset, säger John och Anne Baars.

Peter Kärr