Ännu råder lugnet i de väl tilltagna hagarna där flera av de exotiska djuren vilar eller mumsar på gott hö i solgasset. De väntar på publiken. Mickelbo gård har blivit en besöksmagnet. 
– I år är det sjunde säsongen vi körNär vi startade hade vi åtta olika arter av djur. I dag har vi 30 arter och en mängd olika raser. berättar Linda Rönnlund, som driver gården med familjen sedan 2012. Mellan 15 000 och 20 000 besökare brukar det bli per säsong. I påskhelgen hade Mickelbo gård öppet och besökarna strömmade till. 
– Omkring 3 000 besökare kom. Superroligt. Mycket, mycket mer än vad vi hade räknat med, säger hon. 

Vid Mickelbo gård i Mickelsträsk kan man se och uppleva många exotiska djurarter, här är Linda Rönnlund vid alpackorna. 

Kollektivtrafik saknas

Problemet för Mickelbo gård är att kollektivtrafiken, buss, inte finns för att ta sig ut till anläggningen. Så inför nästa år planerar de för att bygga ut parkeringen. Radien varifrån besökarna kommer växer år från år. 
– Vi har besökare ända från Luleå och Sundsvall och även från Finland, säger Linda Rönnlund.  Affärsidéer för att utveckla gården finns. 
– Jag har idéer i huvudet, säger Linda Rönnlund och pekar mot hjässan, och fortsätter: 
– Vi ska prova att så småningom ta in en affärscoach för att ha någon att bolla idéer med. Vi har inte tiden själva. All tid går åt till anläggningen, berättar Linda när vi går runt bland anläggningen där alpackorna, lamadjuren och kamelerna än så länge mest förstrött kastar en blick på de som jobbar runt omkring. 
– Djuren är väldigt sociala och gillar när det kommer folk, inte minst att bli matade, säger hon. 

Emelie Bäckström arbetstränar vid Mickelbo gård, här tillsammans med kamelen Novus. 

Vill ha kvar familjär känsla

Tacka för det. Besökarna har alltid med sig något gott för djuren att snaska i sig. 
– Men vi vill ha kvar den familjära, personliga känslan att komma hit, det där är en balansgång hur snabbt man ska växa och hur mycket. 
Mickelbo gård är godkänd som Grön Arena-gård, ett koncept inom Hushållningssällskapet för utveckling av gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsoområdet. Tjänster som anpassas efter den enskilde individen för att nå personlig utveckling och en förbättrad livskvalitet. Aktiviteterna utgår från gårdens arbete med djur, natur och trädgård. 
– Det ska vi utveckla lite mer, säger Linda Rönnlund och går tillbaka till arbetet för att allt ska var fixt och färdigt när Mickelbo gård i Mickelsträsk öppnar för säsongen. 

Text: Peter Kärr