Gubböle kött, med cirka 200 nötkreatur, och 10 fårtackor, var tidigt ute med egna köttlådor direkt till konsumenter, men de levererar även till Nyhléns Hugosons. Privatkunderna uppskattar kvaliteten, och närheten till gården, där man en längre tid haft ett hållbarhetstänk. Till exempel producerar gården allt foder själv, även proteingrödorna, och sparar därmed in på frakt från södra Sverige eller utlandet.

Tar hand om kasserade grönsaker

På senare tid har de börjat ta emot utgångna grönsaker och frukter från en butikskedja i Umeåområdet. Vanligen betalar butikerna för att en firma hämtar dessa och skickar till förbränning. – Det innebär att man i princip eldar upp vatten, för grönsaker och frukt innehåller ju en hel del vatten, konstaterar Kenneth Åström (bilden nedan).

Blir till jord

Men nu körs en del av de kasserade frukterna och grönsakerna istället ut till Gubböle kött en gång i veckan.
– Från början kändes det hemskt att kasta allt, för en del produkter är det inget fel på, någon skavank bara, som konsumenterna inte vill ha. Men vi tar hand om det och lägger på gödselhögen och komposterar, berättar Kenneth Åström. Sedan återförs det till jorden, och nytt foder kan odlas. Butikerna får betala även för att produkterna körs ut till Gubböle kött.
– Men då kommer de ju till någon nytta, och det är miljön som är vinnare. Det är det viktiga, säger Kenneth Åström, som tycker att fler butiker borde börja med detta.