Det var företaget Trioplast som var först i Sverige med att introducera rosa balar, men numera erbjuder många tillverkare och leverantörer olika färger på balplasten. Trioplast levererar till Lantmännen, som i sin tur säljer till den till lantbrukarna. Det är även Lantmännen som sköter inbetalningen till de organisationer som tar emot pengarna. Rosa balplast går till forskning kring bröstcancer, blå till prostatacancer och gul till barncancer. Fodercentralen, som även de säljer balplast, uppger att de blå går till både prostatacancer och diabetes i år.


Micke Lindbergs skörd paketerad i blå balar.

Ville göra insats
Micke Lindberg, lantbrukare i Östanbäck, var en av de första i Skellefteå-trakten att börja med rosa balar. ­
– Jag hade flera runtomkring mig som drabbades av bröstcancer, så jag ville göra en insats. Sedan blir det också ett mervärde för kunden som köper mina produkter. Dessutom gillar jag att det lyser upp. I år har jag även blå balar, men den rosa färgen är den jag gillar bäst”, berättar han.

Valde gult i år
I Kusmark, även det i Skellefteå kommun, har Niklas Westermark (bilden ovan) valt gula balar i år. Men han har även gjort några i gul-svart, vilket är hockeylaget Skellefteå AIKs färger.

– Jag tyckte de passade bra till en kund som är Luleå hockey-fan, säger han med ett leende. Hur kunden reagerade förtäljer inte historien.


Foto: Niklas Westermark

Plasten måste sorteras
Balplasten ska efter användning samlas in för återvinning, och det sköts av företaget SvepRetur. Nytt för i år är att plasten ska delas upp i två fraktioner, en vit och en blandfärgad fraktion. Orsaken är att när plasten ska återvinnas och allt är sammanblandat blir det svårt att få fram t ex vita plastpåsar, utan de blir grådaskiga. SvepRetur menar att om balplasten kan delas upp i två högar, så blir värdet på den insamlade balplasten högre och återvinningsavgiften för lantbrukaren kan hållas nere.De som redan hunnit blanda ihop färgade med vitt i år kommer att kunna lämna detta i fraktionen för färgad plast.
– Men från och med 2021 tar vi inte emot någon osorterad plast, säger Håkan Pettersson, VD vid SvepRetur.

Läs mer om sortering på SvepReturs hemsida.