Priset, på 5 000 kronor, delas ut av LRFs kommungrupp i Bjurholm och projektet Nya nätverk*. På Bert-Oves föräldragård i Ström finns 40-talet mjölkande kor, och i företaget ingår även växtodling, skogsbruk och ett mindre sågverk. Hit har flertalet nyanlända välkomnats, både som vänner och som anställda.

–  Det började med något som kallades ”språkvän”, som kommunen med flera ordnade. Vi träffade en familj från Syrien, som hade lite jordbruksbakgrund, och umgicks med dem, berättar Lena Gustafsson.

Det slutade med att mannen i familjen fick jobb på gården, och ytterligare en nyanländ, som fick använda gårdens fordonsverkstad, startade eget.

I dag har mannen från Syrien gått vidare, och Gustafssons har istället anställt Reza Hassini, som är inne på tredje året i företaget. I hemlandet Afghanistan jobbade han med grönsaksodling och skötsel av får och kor.

–  Han är väldigt duktig med djuren, att läsa av dem, och nu klarar han av i princip alla arbetsuppgifter i ladugården. Sedan är han sympatisk och lättsam, vi trivs bra tillsammans, berättar Lena Gustafsson.

Det finns förstås utmaningar med att anställa nyanlända personer. Språket är en av dessa, men också transport till och från jobbet, då de ofta saknar svenskt körkort. Det har inte hindrat Gustafssons att hitta lösningar.
–  Vi har köpt klass 2-mopeder, som får gå högst 25 km/h, och det körkortet är betydligt enklare att ta än ett vanligt körkort. På vintern har de åkt med skolbussen hit, men vi har skjutsat dem hem, berättar Lena Gustafsson.

När det är tidiga mornar i ladugården hinner inte bussen fram i tid, och då övernattar Reza i en stuga med kök på gården som han inrett fint. Han har även gjort ett trädgårdsland utanför. Reza jobbar nu 90 procent på gården, och försöker parallellt ta ett ”riktigt” körkort. Paret Gustafsson menar att det är ett givande och tagande med de anställda.
–  Vi behöver ju hjälp på gården, samtidigt som vi vidgar våra vyer. Vi pratar mycket om hur samhället fungerar i Sverige, och hjälper Reza med olika papper från myndigheter osv, säger Lena.

Det finns visst bidrag från Arbetsförmedlingen den första tiden, och det kompenserar merarbete och utlägg för skjutsningar. Gustafssons har också haft ett bra bollplank i kommunens flyktingsamordnare, Monica Jonsson, och personalen på SFI.

Reza Hassini säger att han trivs bra på gården, även om det var lite tufft i början.

–  Jag fick ställa frågor om allt, men nu är inte jobbet svårt längre, berättar han, som också är nöjd över att frun Fatima fått arbete i kommunen, på Nyåkers pepparkakor.

Gustafssons är glada över utmärkelsen som delats ut av ordförande i LRFs kommungrupp i Bjurholm, Staffan Svensson.

–  Men det känns inte som om vi gjort så mycket. Vi tycker bara att det är trevligt att de nyanlända kommer hit och trivs i Sverige, menar paret Gustafsson.

*Nya nätverk är ett integrations- och arbetskraftsprojekt som drivs av LRF i samarbete med Tillväxtverket. Huvudsyftet är att möta det behov av arbetskraft som finns bland företagare i det gröna näringslivet genom att ta tillvara på nyanländas erfarenheter, kunskaper och drivkrafter.
Läs mer om Nya nätverk här.

Är du nyfiken på eller har behov att anställa/ta emot en praktikant?
Häng med på vårt webbinarie och inspireras av kollegors erfarenheter av att anställa utrikesfödd personal, onsdag den 17 februari kl.13.00-14.00. Läs mer och anmäl dig här.