En vuxenutbildning med liknande innehåll har tidigare i tre omgångar, under ett och halvt års tid, genomförts i Skellefteå, närmare bestämt via Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Den utbildningen planeras återkomma till hösten 2021.

Tre dagar i veckan på gårdar
Men nu är det alltså i Robertsfors som en vuxenutbildning inom lantbruk med inriktning på mjölkgårdar ordnas. Den är längre än den som hållits i Skellefteå, och pågår från den 19 april-17 december, och innehåller 800 gymnasiepoäng i bl a kurserna djurhållning, lantbruksarbete samt fordon och transport. Utbildningen är på heltid, och tre dagar per vecka är de studerande på APL (arbetsplatsförlagt lärande) på gårdarna, en dag är det hemmastudier och en dag håller man till på Lärcentrum.

 ­– Vi har pratat om att starta den här kursen i flera år, och haft möten med bl a LRF. Lantbruket är ju en stor näring i vårt län, och särskilt i Robertsfors, och de behöver fylla på med personal, säger Monica Lindgren, rektor för Lärcentrum.

Finns platser kvar att söka
Utbildningen är gratis för den studerande, så när som på viss kurslitteratur, kläder, skor och kostnaden för traktorkortet.

Lärcentrum, som är en kommunal verksamhet, baserar budgeten för utbildningen på statsbidrag, och det krävs tio studerande för att få kalkylen att gå ihop. I dagsläget har fyra sökt, men sista ansökningsdag är inte förrän den 26 mars.

 ­– Vi välkomnar också sökande från andra kommuner i länet, och har också praktikplatser i bl a Skellefteå, Vindeln och Umeå, poängterar Monica Lindgren.


Läraren Henry Rahm och rektorn Monica Lindgren, Lärcentrum Robertsfors.

Fick jobb direkt efter studierna
I Skellefteå har lantbruks-utbildningen blivit en succé, då de allra flesta fått jobb direkt efteråt. En av dessa är Eva-Lena Olsson, 30, Skråmträsk, som var klar med studierna i januari och nu arbetar vid Nebo gård i Åbyn, Burträsk, där hon också var en del av sin lärlingstid.

­– Det känns så himla kul! Jobbet är varierande, man får köra lite traktor, men framför allt sköta djuren. Det blev helt rätt för mig, berättar hon.

Älskar djur
Eva-Lena Olsson (bilden ovan) har alltid haft ett djurintresse, men i yrkeslivet har det bl a handlat om att köra lastbil, och senast var hon anställd inom äldreomsorgen i Skellefteå. Men när hon fick höra talas om lantbruks-utbildningen tänkte hon att det var något för henne.

 ­– Ja, jag vill ha ett ganska kroppsligt arbete, och älskar ju djur. Sedan är det bra att arbetet är på dagarna så att jag har kvällarna fria till familjen, menar hon.

Eva-Lena ångrar inte sitt val, och arbetar för tillfället heltid vid Nebo gård, som håller på att bygga ut för fler mjölkkor.

”Utbildat folk behövs”
Varken i Skellefteå eller Robertsfors har det varit några problem att få tag på lärlingsplatser på lantbruk. I det senare fallet har 19 av 90 tillfrågade gårdar i ett första skede sagt att de kan ställa upp.

 ­– Vi behöver utbildat folk på gårdarna. Just nu har vi bra med anställda, men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden. Det är inte alltid så lätt att få tag på människor med rätt kompetens, Ingrid Sundbom, Ängesbäckens Lantbruk, i Kålaboda, i Robertsfors kommun.

Mer info om utbildningen i Robertsfors