Till helgen är det åter dags för en av våra stora svenska mathelger och få kan väl tänka sig en midsommar utan svenska jordgubbar och svensk färskpotatis.

Och vad är väl godare än kylskåpskall mjölk eller grädde till jordgubbarna och en klick gräddfil till färskpotatisen och matjessillen?

Men lika självklart som det är att jordgubbarna till midsommarbuffén ska vara svenska, lika osäkert är det varifrån mjölken och grädden kommer. Numera trängs till exempel grädde från Tyskland med vår svenska grädde i butikshyllorna.

Om du vill fortsätta att värna om svenska mattraditioner och ett livskraftigt svenskt jordbruk är det därför viktigt att du frågar efter svensk mjölk, svensk grädde och svensk gräddfil i din lokala butik.

Då får du bra mat från oss bönder här i Västernorrland och genom att köpa våra produkter medverkar du till att vi bönder kan fortsätta att bidra till den svenska livsmedelsförsörjningen.

Du får dessutom mat från djur som har det bra. Till exempel har FN, som följer hur vi ska producera tillräckligt med mat i världen med hänsyn till miljön, utnämnt Sveriges mjölkproduktion till världens mest miljö- och klimatvänligaste mjölkproduktion och de svenska mjölkkorna är bland de friskaste i världen.

Smaklig spis i midsommarfirandet med mat från våra svenska gårdar.

Och du – du ser väl till att köttet du lägger på grillen också kommer från svenska djur!

Gunilla Kjellsson, Sidensjö
Ordförande LRF Västernorrland

Bengt Granqvist, Sundsvall
Vice ordförande LRF Västernorrland