Varje vecka lägger fem mjölkbönder ner verksamheten för gott. Anledningen är att de får betalt som sina utländska kollegor, men har högre kostnader på grund av strängare miljö- och djurskyddsregler. Något som politiska beslut kan kompensera för.

För att öka trycket på politikerna startar nu Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, en namninsamling – Skriv på för mjölken! Målet är att samla in minst en halv miljon namnunderskrifter under de kommande veckorna.

Namninsamlingen pågår till den 21 september då LRF genomför en stor manifestation i Stockholm i samband med att regeringens förslag till budget debatteras i Riksdagen.

LRF Västernorrland kommer att delta vid manifestationen och kommer att bussa ner LRF-medlemmar till Stockholm och manifestationen vid Mynttorget utanför Riksdagshuset den 21 september.

- Det är mycket tufft och oroande läge i mjölkproduktionen just nu, men vi känner ett starkt stöd från konsumenterna och därför genomför vi nu namninsamlingen "Skriv på för mjölken!", säger LRF Västernorrlands ordförande Gunilla Kjellsson.

Under namninsamlingen kraftsamlar nu LRF Västernorrland alla kommungrupper och lokalavdelningar runt om i länet med en mängd olika utåtriktade aktiviteter för att belysa den svåra situationen för länets mjölkbönder. Samtidigt genomförs lunchträffar runt om i alla kommuner där vi träffar länets mjölkbönder för att erbjuda råd och stöttning.

FAKTA:

I Ångermanland har antalet mjölkgårdar mer än halverats de senaste tio åren. För tio år sedan fanns drygt 180 mjölkgårdar i Ångermanland – i dag finns bara 87 kvar (juni 2015).
Örnsköldsvik: 39 mjölkföretag
Sollefteå: 19 mjölkföretag
Kramfors: 18 mjölkföretag
Härnösand: 11 mjölkföretag

I Medelpad har antalet mjölkgårdar minskat stort de senaste tio åren. För tio år sedan fanns cirka 80 mjölkgårdar i Medelpad – idag finns bara 27 kvar (juni 2015).
Sundsvall: 19 mjölkföretag
Timrå: 5 mjölkföretag
Ånge: 3 mjölkföretag

För mer information:

Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland
Tel 070-589 66 02

Susanne Öberg, regionchef LRF Västernorrland
Tel 070-641 30 05

Erik Löfgren, kommunikatör LRF Västernorrland
Tel 072-549 90 44