Måndagen den 21 september avslutades namninsamlingen ”Skriv på för mjölken!” med en stor manifestation utanför riksdagshuset där drygt 167 000 insamlade namnunderskrifter överlämnades av LRFs förbundsordförande Helena Jonsson till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Från LRF Västernorrland kom närmare 50 deltagare ner med buss för att vara med vid manifestationen på Mynttorget. Deltagarna var mjölkbönder, andra LRF-medlemmar samt några gymnasieelever från Nordviks naturbruksgymnasium.

På måndagsmorgonen hann de vara med vid en morgonaktivitet där LRF delade ut kall mjölk till stockholmare i morgonrusningen vid några tunnelbanestationer. Innan manifestationen vid Mynttorget hade ”västernorrlandsdelegationen” en träff med några av länets riksdagsledamöter.

-          Det var bra att träffa riksdagsledamöterna, men nu vill vi se mer samverkan mellan de olika riksdagspartierna. Alla, oavsett partifärg, är medvetna om problematiken. Nu måste vi se bortom partipolitiken och hitta gemensamma lösningar, sa LRF Västernorrlands ordförande Gunilla Kjellsson efter mötet med riksdagsledamöterna på Västernorrlandsbänken.

Trötta men nöjda västernorrlänningar vände hemåt igen på måndagseftermiddagen och Gunilla har idel lovord för arrangemanget.

-          Att på kort tid samla in så många namn och kunna ordna en så här massiv manifestation är imponerande. Det visar vilken kraft det finns i en folkrörelse som LRF.

Men även om namninsamlingen är klar är mjölkkrisen långt ifrån över.

-          Nej, vi måste fortsätta att arbeta och få politikerna att ta sitt ansvar. Och för oss som representanter för de gröna näringarna gäller de att fortsätta med konsumentupplysning. Än finns det många konsumenter som inte är medvetna om att – och varför – det är viktigt att handla livsmedel producerade i Sverige av svenska bönder på svenska gårdar.