- Det var en jättebra dag! Fantastik god uppslutning och många engagerade företagare. Jag tycker att man från regionen lyckats med ett intressant program. Vi behöver verkligen prata och diskuter de här frågorna, säger Erica Lindberg LRF Häst.

Hästföretagar från länet samlades för att träffa andra i branschen och lära sig mer om hur man kan bygga ett företag kring häst utifrån flera lyckade exempel. Bland annat Ann Lindfors och Emil Andersson, Ortsjöns hästgård, som berättade om sin omställning från mjölkproduktion till en av landets populäraste inackorderingsgårdar för avelston.

- Jag pratade med många av deltagarna och många vill se fler liknande träffar, det borde helt klart göras igen, säger Erica Lindberg.

Annika Lundqvist från Mittmedia talade om marknadsföring och framgångsrika tränarparet Martin Djuse och Frida Lejonclou berättade om sin verksamhet med monté och trav. Ett annat hett ämne under dagen var att våga ta betalt för det man gör som företagare.

- Många känner att de har svårt att argumentera för priset på det de erbjuder, och att det är jobbigt att ta betalt. Margareta Bäckström (Näsets ridcenter reds.anm) beskrev detta bra i sitt föredrag och jag tror många kände igen sig. Man måste tro på sig själv för att lyckas menade travtränaren Martin Djuse och det var också rådet han gav till åhörarskaran på plats.

Härnösands kommundirektör Sofia Pettersson höll en rundvandring i Härnösands ridsportscentrum för alla deltagare.

- Den mest välbesökta företagardagen hittills! Vi har fyra kvar under resten av året. På olika ställen i Sverige. Vår förhoppning är att det ska vara återkommande, vi jobbar på att göra det möjligt!, säger  Erica.

Förutom LRF Västernorrland, LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse fanns även Almi företagspartner, LRF Konsult, Agria Djurförsäkring, Länsstyrelsen Västernorrland och Studieförbundet Vuxenskolan på plats.

Ur programmet:

Från traditionellt jordbruk till nytänkande hästgård – Ann Lindfors och Emil Andersson, Ortsjöns hästgård, berättar om sin omställning från mjölkproduktion till en av landets populäraste inackorderingsgårdar för avelston.

Våga och kunna ta betalt – Margareta Bäckström, Näsets ridcenter tar oss genom sina erfarenheter av ridcenter, inackorderingar och unghästutbildningar.

Unga företagare i tuff konkurrens – Martin Djuse blev redan vid 22 års ålder professionell travtränare och driver verksamhet tillsammans med sin sambo Frida Lejonclou, en av många unga kvinnor som tävlar inom monté (travridning).

Hur hittar kunden mig? – Annika Lundqvist, mediesäljare på Mittmedia, ger tips och råd om marknadsföring, kanaler och hur du kan använda dem. Annika är också regional koordinator för Hästnäringens nationella stiftelse.

Härnösands Hästsportarena – Sofia Pettersson, kommundirektör i Härnösand, hur hon ser på vad den nya arenan betyder för kommunen. Sofia tar oss med på en rundvandring i en av landets mest moderna anläggningar.