Sverige är det land inom EU som använder minst antibiotika till djur, en tredjedel av vad danskarna använder eller änne mer hissnande – en femtondel av vad tysk produktion använder. Dessa två länder som står för största delen av den mat vi importerar.

Den låga antibiotikaanvändningen gäller all produktion i Sverige, från mjölk till fläsk och kyckling. Svenska bönder har bra hand om sina djur, då håller de sig friskare och friska djur behöver ingen antibiotika. Vi använder bara antibiotika till sjuka djur.

Larm efter larm om ökad resistens på grund av överanvändning av antibiotika, ändå gör allt för få den enkla handlingen att bara köpa svenskt kött. Svenskt kött som innebär en rasande mycket lägre antibiotikaanvändning. Ja, alla länder i Europa är det bara Norge och Island som slår oss på fingrarna.

Tänk inte att världen är på väg ikapp Sverige, att snart alla går samma väg som vi. För håll i dig nu.  Antibiotikaanvändningen i djurproduktionen ökar i världen.

Det finns så många svenska alternativ. Gillar du den italienska osten Parmesan eller kanske Parmaskinka? Italien har en 30 gånger högre användning av antibiotika än Sverige. Det finns svenska lufttorkade skinkor, det finns svenska smakrika hårda ostar. Västerbottensost är utmärkt på pastan – till en trettiondel av antibiotikapriset.

Slutklämmen har du säkert räknat ut själv – välj svenskt. Det är bättre. Har din butik inte svenskt? Säg till, låt handlaren höra att du vill ha svenskt.

 

Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland